ΕΕ: Ρίχνει «γέφυρες» στους Ταλιμπάν εγκαθιστώντας «αντιπροσωπεία» στην Καμπούλ

«Γέφυρες» στους Ταλιμπάν επιχειρεί να ρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να μην μείνει έξω από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ένοπλο ισλαμικό κίνημα και ενώ άλλοι «παίκτες», όπως Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει, σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό, την παρουσία τους στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ ανακοίνωσε πως εγκατέστησε «μια ελάχιστη παρουσία» στην Καμπούλ, με λιγοστά μέλη του προσωπικού της, με για να «διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Η ελάχιστη παρουσία μας στην Καμπούλ δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθεί αναγνώριση» της μεταβατικής κυβέρνησης των φονταμενταλιστών, έσπευσε να ισχυριστεί σε ανακοίνωσή του ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, του Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό «ειπώθηκε καθαρά στις αρχές», το καθεστώς των Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

Ωστόσο, νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν έκανε λόγο, με ανάρτηση εκπροσώπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, περί του ανοίγματος εκ νέου «πρεσβείας» της ΕΕ, «μόνιμης παρουσίας (της) στην Καμπούλ», για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...