ΕΕ – Ρωσία: Το 5ο πακέτο κυρώσεων παρουσίασε η Κομισιόν – Κατά του εμπάργκο στο φυσικό αέριο η Γερμανία

Τις προτάσεις που αφορούν στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνεται η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.

Επίσης επιβάλλεται απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ ρωσικών πλοίων και πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία εκτός αυτών που μεταφέρουν γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και Ενέργεια. Η Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν.

Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς για τη Μόσχα με στόχο την υποβάθμιση βιομηχανικής ικανότητας της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται στα νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα.

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για ειδικές νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, θαλασσινά και ποτά. Τέλος, αναφέρει ότι λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη.

Κατά του εμπάργκο στο φυσικό αέριο η Γερμανία

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, τάχθηκε κατά της επιβολής εμπάργκο στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, παρά τη νέα επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα, μετά και τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπούτσα.

«Εάν το πλήρες εμπάργκο σταματούσε τη σύγκρουση, θα το κάναμε αμέσως», είπε η Μπέρμποκ στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» την Τρίτη. Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι μια τέτοια απόφαση θα αύξανε το τίμημα της συνέχισης της σύγκρουσης. Ωστόσο, η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι οι γερμανικές αρχές θα συζητήσουν τη διαδικασία μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο με τους εταίρους της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ότι η Γερμανία «δύσκολα» θα συνεχίσει να στέλνει όπλα την Ουκρανία καθώς «δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα άλλο στα αποθέματα του Bundeswehr (σσ. του γερμανικού στρατού). Ανάλογη δήλωση είχε κάνει νωρίτερα και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει νέα όπλα απευθείας από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία…

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...