ΕΕ: Σχέδια για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην εφοδιαστική αλυσίδα

Mέτρα για τη διασφάλιση των κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επεξεργάζεται η ΕΕ, σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν παρουσίασε στην αρχή της βδομάδας πρόταση για αλλαγή των κανόνων, ώστε να αναδιοργανωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξηθούν οι προμήθειες «κρίσιμων αγαθών» που σχετίζονται με την «ενεργειακή κρίση».

Αναλόγως των εξελίξεων προβλέπεται μια «φάση επαγρύπνησης», κατά την οποία θα ζητηθεί από τις 27 χώρες – μέλη να «ανταλλάξουν εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού αγαθών και υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» η Κομισιόν «μπορεί να ζητήσει από τα κράτη – μέλη να ενισχύσουν το απόθεμά τους για τέτοια στρατηγικά αγαθά και υπηρεσίες».

Αντίστοιχα προβλέπεται και μια «φάση έκτακτης ανάγκης», που «θα ενεργοποιηθεί από το Συμβούλιο όταν μια ξαφνική και απροσδόκητη κρίση πλήξει την ενιαία αγορά». Σε αυτήν τη φάση, ο Μηχανισμός Εκτακτης Ανάγκης της Ενιαίας Αγοράς θα διασφαλίζει ότι «τα κράτη – μέλη περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία (…) μόνο σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Η Επιτροπή «θα μπορεί επίσης να συστήσει στις εταιρείες να επεκτείνουν ή να επαναπροσδιορίσουν την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με την κρίση», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται επίσης να ζητήσει πληροφορίες από εταιρείες σχετικά με την παραγωγή τους, να επιταχύνει τη διάθεση στην αγορά πολύ απαραίτητων προϊόντων ή να καλέσει τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις παραγγελίες για συγκεκριμένα αγαθά».

Οι προτάσεις αυτές έρχονται στο τραπέζι, καθώς παρατηρείται νέα συμφόρηση σε πάνω από 9.000 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας «εμφράγματα» στην εφοδιαστική αλυσίδα που αυξάνει τα κόστη και τους χρόνους παράδοσης.

Επιπλέον η Κομισιόν σχεδιάζει να δημοσιεύσει στις 28 Σεπτέμβρη νέο έγγραφο, που θα περιγράφει τα μελλοντικά βήματα για τη «μείωση της αστάθειας» και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ενεργειακές αγορές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...