ΕΕ: Σχεδιάζει την αγορά ενός εκατομμυρίου οβίδων για την Ουκρανία

Αμερικανικής κατασκευής πυροβόλο 155mm M777 του ουκρανικού στρατού σε δράση στην περιοχή του Χαρκόβου

Την αγορά ενός εκατ. οβίδων πυροβολικού 155 χιλιοστών για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επεξεργάζεται η ΕΕ και μάλιστα ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί με ως και 4 δισ. ευρώ από τον «ιδρώτα» των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ιμπεριαλιστικής ένωσης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό!

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ συμμετέχοντας στη σύνοδο στη Στοκχόλμη, να υποστηρίξουν το σχέδιο αγοράς των οβίδων αυτόν τον χρόνο και δήλωσε ότι η Ουκρανία τις χρειάζεται επειγόντως 90.000 – 100.000 τέτοιες οβίδες τον μήνα.

Η χρήση οβίδων από την Ουκρανία υπερβαίνει τις παραγωγικές ικανότητες των συμμάχων της, έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι, προκαλώντας νέα αναζήτηση πυρομαχικών και τρόπων για την αύξηση της παραγωγής τους.

«Πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας στο πλευρό του Εσθονού ομολόγου του, Χάνο Πεβκούρ.

Αν και υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών για την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μέγεθός της, το κόστος, τον τρόπο πληρωμής και τον τρόπο λειτουργίας του σχεδίου.

Ο Πεβκούρ δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προσφέρουν επιπλέον χρήματα για την πρωτοβουλία, αντί να χρησιμοποιήσουν τους πόρους που ήδη έχουν προβλεφθεί για την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε φρέσκο χρήμα και το χρειαζόμαστε γρήγορα», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε σχέδιο βάσει του οποίου θα χρησιμοποιηθούν χρήματα που έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταμείου «European Peace Facility».

Για την κάλυψη των αναγκών του Κιέβου, ο Μπορέλ έχει προτείνει να δοθεί υψηλότερο ποσοστό ανταπόδοσης από το αυτό το ταμείο προς τις χώρες που στέλνουν πυρομαχικά από τα δικά τους στοκ στην Ουκρανία, εκτιμώμενου κόστους 1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι οι συνομιλίες στην Στοκχόλμη για την εξεύρεση νέων πόρων είναι «ορθές και αναγκαίες», όμως προειδοποίησε ότι η αμυντική βιομηχανία θα χρειαστεί χρόνο. «Το ότι δίνουμε περισσότερες παραγγελίες δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα πυρομαχικά. Πρέπει να παραχθούν πριν αποσταλούν», είπε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...