ΕΕ: Σε νέα συμβόλαια για εμβόλια στρέφεται τώρα η Κομισιόν

Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Σε νέα συμβόλαια με φαρμακευτικούς κολοσσούς, προκειμένου να καλύψει το κενό από την μικρότερη παραγωγή της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca, στρέφεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Σάντρα Γκαλίνα, γενικής διευθύντριας Υγείας της ΕΕ, η Κομισιόν διαπραγματεύεται νέα συμβόλαια με τις Pfizer/BioNTech και τη Johnson and Johnson. Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο η Γκαλίνα είπε πως το προϊόν της η AstraZeneca, «επρόκειτο να είναι το μαζικό εμβόλιο για το πρώτο τρίμηνο» του 2021, αλλά η εταιρεία δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί παρά μόνο το 25% των περισσοτέρων των 100 εκατομμυρίων δόσεων που είχε υποσχεθεί, πράγμα που αντιπροσωπεύει «πραγματικό πρόβλημα» για τις 27 χώρες της ΕΕ. «Θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο, διότι ένα νέο συμβόλαιο θα τεθεί σε ισχύ. Δεν θα διαθέτουμε μόνο BioNTech και Moderna, αλλά θα έχουμε BioNTech με νέο συμβόλαιο, πρόκειται για τις διπλάσιες ποσότητες», είπε η Σάντρα Γκαλίνα.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech υποσχέθηκε χθες, Δευτέρα, να παραδώσει κατά το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της που παρασκεύασε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει περίπου 15 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος από το εμβόλιο κατά της COVID-19. Η φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει να παραδώσει δύο δισ. δόσεις εμβολίου το 2021. Έχει διαθέσει 65 εκατ. δόσεις σε όλο τον κόσμο και 29 εκατ. δόσεις στις ΗΠΑ έως τις 31 Ιανουαρίου. Αναμένει να διαθέσει 200 εκατ. δόσεις στην αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...