ΕΕ: Στα 326 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών – μελών φέτος!

Το φυλλάδιο που μοιράζεται στη Σουηδία

Οι «αμυντικές» δαπάνες των κρατών – μελών της ΕΕ πρόκειται να φτάσουν το 2024 στο δυσθεώρητο ποσό των 326 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, όπως δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας.

Σε σύγκριση με το 2021, πριν από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, οι στρατιωτικές δαπάνες φέτος αυξήθηκαν πάνω από 30%.

Και αυτό …«δεν είναι αρκετό», επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, καλώντας σε ένταση των πολεμικών προετοιμασιών για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα, που μεταξύ άλλων αποφέρει τεράστια κέρδη στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, την ίδια ώρα που αυξάνεται ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου.

«Φαίνεται ότι το 2% (του ΑΕΠ) δεν θα είναι αρκετό για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά την περασμένη βδομάδα ο εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Ολο και μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου, του «ιδρώτα» των λαών της Ευρώπης, καταλήγει στους επιχειρηματικούς ομίλους, εν προκειμένω της πολεμικής βιομηχανίας. Οι λαϊκές ανάγκες μπαίνουν στον «γύψο» σε βάθος δεκαετίας, καθώς οι πολεμικές βιομηχανίες απαιτούν μακροπρόθεσμες παραγγελίες, και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί όπου συμμετέχει η ΕΕ παρουσιάζονται ως «απάντηση στην απειλή» από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλους ανταγωνιστές.

Η Κομισιόν, διά στόματος επανεκλεγείσας προέδρου της, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, κραδαίνει τις «άνευ προηγουμένου αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ασφάλεια», υπογραμμίζοντας την «ανάγκη» πρόσθετων 500 δισ. ευρώ σε «αμυντικές» επενδύσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Στο πλαίσιο ωστόσο των αστικών ανταγωνισμών που εντείνονται και στο εσωτερικό της ΕΕ, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα – από εθνικούς προϋπολογισμούς, από τον πολυετή προϋπολογισμό της ίδιας της ΕΕ ή από την έκδοση κοινών ομολόγων.

Πάντως προ ημερών η Κομισιόν αποφάσισε τα κεφάλαια από τα λεγόμενα Ταμεία Συνοχής – το 1/3 του τρέχοντος κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 – 2027, περίπου 392 δισ. ευρώ – να ανακατευθυνθούν σε επενδύσεις σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές.

Διπλασιασμός των «αμυντικών» δαπανών, στα 700 δισ. ευρώ!

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να διπλασιάσουν τις «αμυντικές» δαπάνες «για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, καθώς και το ενδεχόμενο μιας μικρότερης αμερικανικής στήριξης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg Intelligence.

Ειδικότερα, τα 15 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές επενδύσεις από 320 δισ. ευρώ ετησίως σε έως και 700 δισ. ευρώ, γράφουν οι αναλυτές της έκθεσης με επικεφαλής τον Τζορτζ Φέργκιουσον.

«Οι Ευρωπαίοι ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν κάποιες από τις προτεραιότητες των δαπανών τους, με πολλούς από τους προϋπολογισμούς τους να έχουν ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά το μέγεθος της απειλής είναι τέτοιο που δεν μπορούν να την αγνοήσουν», επισημαίνει ο Φέργκιουσον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ ασκούν εντονότερες πιέσεις στην ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την «ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παζαρέψει ακόμη και τους όρους του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί «αμοιβαίας άμυνας».

«Μπορεί να χρειαστούν περισσότερα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την αντιμετώπιση της ευρύτερα επιθετικής στάσης της Μόσχας και του εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα», σημειώνει ο Φέργκιουσον.

Η έκθεση αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι για «αργό θάνατο» της ΕΕ στην παγκόσμια «ιμπεριαλιστική σκακιέρα», αν τα κράτη – μέλη δεν ενεργήσουν άμεσα για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα με πρόσθετες επενδύσεις. Ο Ντράγκι είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική της ικανότητα στην Αμυνα για να διασφαλίσει τη θέση της ως παγκόσμιου γεωπολιτικού «παίκτη».

Οπως σημειώνεται, η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως άρματα μάχης, πυροβολικό και οχήματα μάχης πεζικού για τις χερσαίες δυνάμεις της, καθώς και αεροσκάφη υποστήριξης, φορτηγά και καταδιωκτικά υποβρύχια.

Ο μονοπωλιακοί όμιλοι που θα λάβουν τη «μερίδα του λέοντος» από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών περιλαμβάνουν τις «Leonardo SpA», «Airbus», «BAE Systems», «Rheinmetall» και «Rolls Royce Holdings Plc».

Κοινά «αμυντικά» πρότζεκτ υπέγραψαν υπουργοί Αμυνας της ΕΕ

Στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ την περασμένη βδομάδα τουλάχιστον 17 υπουργοί υπέγραψαν Επιστολές Πρόθεσης για ανάπτυξη κοινών «αμυντικών» πρότζεκτ «σε τέσσερις σημαντικούς τομείς: Στην ενοποιημένη αεροπορική και πυραυλική Αμυνα, στα περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions), στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στο ευρωπαϊκό μαχητικό σκάφος».

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την από κοινού οικοδόμηση στρατιωτικών δυνατοτήτων για τους ευρωπαϊκούς στρατούς», σημείωσε ο Μπορέλ.

Ανάλυση της «Vertical Research Partners» για τους «Financial Times» προβλέπει ότι οι 15 κορυφαίοι κατασκευαστές «αμυντικών» συστημάτων στον κόσμο θα καταγράψουν ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 52 δισ. δολαρίων το 2026σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021.

Το 2% του ΑΕΠ δεν θα είναι αρκετό…

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και γρηγορότερα για να αυξήσει τις αμυντικές της ικανότητες, όχι μόνο για να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά και για τη δική της ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ζ. Μπορέλ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ανέφερε ακόμα ότι στη συζήτηση που έγινε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξετάστηκε και το επίπεδο των δαπανών των κρατών μελών:

«Είμαστε σχεδόν εκεί, όλοι μαζί, κράτη – μέλη, κάποια περισσότερα από άλλα. Ολοι μαζί είμαστε περίπου στο 1,9% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες αλλά, σύμφωνα με τη συζήτησή μας με τον γενικό γραμματέα, φαίνεται ότι αυτό το ποσοστό του 2% δεν θα είναι αρκετό (…) για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα. Εχουμε δει μέσα από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες».

«Η μοίρα της Ουκρανίας θα καθορίσει τη μοίρα της ΕΕ», τόνισε, αποτυπώνοντας το υψηλό γεωπολιτικό διακύβευμα, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. «Αν ο Πούτιν πετύχει στην Ουκρανία, θα πληρώσουμε όλοι ένα πολύ υψηλό τίμημα, πολύ πιο ακριβό από κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη που θα μπορούσαμε να παράσχουμε σήμερα», προειδοποίησε.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ έλαβε πρωτοφανείς αποφάσεις για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία: «Μιλάμε για 45 δισ. ευρώ για παραδόσεις στρατιωτικών όπλων, εκπαιδευτικές αποστολές, βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης – μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε.

«Επιχείρηση Γερμανία»: Σχέδιο σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου

Ενδεικτικό για τις πολεμικές προετοιμασίες των καπιταλιστικών κρατών πριν από μια μεγάλη αναμέτρηση είναι το «μυστικό σχέδιο» της Γερμανίας σε περίπτωση που ξεσπάσει Γ’ς Παγκόσμιος Πόλεμος, με τον τίτλο «Operation Deutschland» (Επιχείρηση Γερμανία). Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να το εφαρμόζουν και είναι σύμφωνες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), το σχέδιο του Βερολίνου περιλαμβάνει μια στρατιωτική επιχείρηση με 800.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 200.000 στρατιωτικά οχήματα.

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης συγκεκριμένα κτίρια και εγκαταστάσεις υποδομών που χρειάζονται ειδική προστασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για στρατιωτικούς λόγους, περιλαμβάνουν προβλέψεις για ευάλωτες επιχειρήσεις και επαγγέλματα, δίνονται συμβουλές για χρήση γεννήτριας ντίζελ ή και ανεμογεννήτριας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μια πρώτη συνάντηση των αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας και εκπροσώπων συγκεκριμένων εταιρειών πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου, όπου, μεταξύ άλλων, δόθηκαν κατευθύνσεις σχετικά με την οδήγηση φορτηγών από τον αντισυνταγματάρχη Γιέρν Πλίσκε, ο οποίος τόνισε ότι «για κάθε 100 εργαζόμενους, αντιστοιχούν τουλάχιστον 5 επιπλέον οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση».

Οδηγοί επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου και κρίσεων…

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις σκανδιναβικών χωρών προειδοποίησαν προ ημερών τους πολίτες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης και τους έδωσαν οδηγούς επιβίωσης

Μεταξύ αυτών και οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, των δύο νεότερων μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι η ένταξη στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό φέρνει ασφάλεια και σταθερότητα…

Στη Σουηδία, εκατομμύρια πολίτες ξεκίνησαν να λαμβάνουν συμβουλευτικό φυλλάδιο που θα προετοιμάζει τον πληθυσμό για το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση πολέμου ή άλλων απροσδόκητων κρίσεων.

Το φυλλάδιο τιτλοφορείται «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος» και έχει επικαιροποιηθεί εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», αναφέρει η σουηδική κυβέρνηση, ενώ το φυλλάδιο έχει επίσης αποκτήσει διπλάσιο όγκο σε σχέση με προηγούμενο που είχε εκδοθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η Φινλανδία δημοσίευσε τις δικές της νέες συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις». Το αντίστοιχο φινλανδικό φυλλάδιο από την πλευρά του έχει μια λεπτομερή ενότητα αφιερωμένη στη στρατιωτική σύγκρουση, και εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Οι Νορβηγοί έλαβαν επίσης πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους παροτρύνει να είναι έτοιμοι να τα καταφέρουν μόνοι τους για διάστημα μιας βδομάδας σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών…

Στη Δανία η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών απέστειλε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού email σε ενήλικες πολίτες με λεπτομέρειες σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα χρειάζονταν για να ξεπεράσουν ένα σενάριο κρίσης τριών ημερών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...