ΕΕ: Στη λίστα χωρών με ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω Covid-19 Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ιαπωνία

Αεροδρόμιο Βρυξελλών Zaventem, Βέλγιο
Φώτο Αρχείου / Αεροδρόμιο Βρυξελλών Zaventem, Βέλγιο / Πηγή: Brussels Airport

Το Συμβούλιο της ΕΕ αναθεώρησε τον κατάλογο με τις τρίτες χώρες από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ και αποφάσισε να επαναφέρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπρουνέι, Ιαπωνία και Σερβία. Στη νέα αναθεωρημένη «λευκή λίστα» χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την ΕΕ προστέθηκε η Ουρουγουάη.

Με βάση τα κριτήρια και τους όρους που καθορίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2021 τα κράτη-μέλη θα πρέπει σταδιακά να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών: Αυστραλία, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Καναδά, Ιορδανία, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Ουρουγουάη και Κίνα, υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της αμοιβαιότητας.

Ο κατάλογος αυτός θα συνεχίσει να αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες. Η κατάρτιση του καταλόγου, βασίζεται στην επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας (κάτω από 75 κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες), καθώς και στην παρουσία παραλλαγών, στο ποσοστό ανίχνευσης, στην αξιοπιστία των δεδομένων και στην πρόοδο του εμβολιασμού.

Η σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δεν είναι νομικά δεσμευτική για τα κράτη-μέλη. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου, η ΕΕ συνέστησε την επιστροφή των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν κλείσει για τη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών ταξιδιωτών, είτε έχουν ελεγχθεί είτε εμβολιαστεί, από τον Μάρτιο του 2020.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...