ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν 60 ευρώ στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα έντονα παζάρια στην ΕΕ γύρω από την ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) που επιχείρησαν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες και το G7 στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται δια θαλάσσης ολοκληρώθηκαν σήμερα, καθώς έγιναν δεκτές οι απαιτήσεις της Πολωνίας ώστε το πλαφόν να μπει χαμηλότερα.

Όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ, Αντρέι Σάντος το πλαφόν συμφωνήθηκε στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η Πολωνία συμφώνησε στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο θαλάσσης, επιτρέποντας στην ΕΕ να προχωρήσει με την επίσημη έγκριση της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο», είπε ο διπλωμάτης.

Η Βαρσοβία είχε καθυστερήσει να εγκρίνει τη συμφωνία για να εξετάσει έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο Σάντος δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η ΕΕ μπορεί τώρα να ξεκινήσει την γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και στοχεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν, που υποβλήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής στα 65 – 70 δολάρια το βαρέλι. Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν το αρχικό πλαφόν.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ρωσία, η οποία παράγει το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι ανεξάρτητα από το ύψος του πλαφόν δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβόλαιο με χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...