Συμφώνησαν σήμερα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες των «συντηρητικών», των σοσιαλδημοκρατών και των «φιλελευθέρων» επιλέγοντας τη Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Οι τρεις κύριες πολιτικές ομάδες που μετεκλογικά αποκαλούνται «κεντρώες» και δείχνουν πως δεν τους χωρίζει καμία «άβυσσος», συμφώνησαν ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής, πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η «φιλελεύθερη» Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας να τεθεί επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Η συμφωνία, την οποία μετέδωσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και μετά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές των κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και φιλελεύθερων ευρωπαϊκών κομματικών συμμαχιών, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και της Renew.
Η συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Διπλωμάτες λένε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί υποστήριξη από ευρωβουλευτές πέραν των τριών ομάδων που την υποστηρίζουν επίσημα.
Χτες Δευτέρα είχαν συναντηθεί στη Ρώμη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ουγγρική εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ από 1η Ιούλη και η μοιρασιά των αξιωμάτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σήμερα συναντιέται με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι.
Σχετικά με τα παζάρια για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Ορμπαν σχολίασε πως «υπάρχουν τρία κόμματα, τα οποία σχηματίζουν συνασπισμό και μοιράζονται τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης χωρίς την συμμετοχή των υπολοίπων» κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία, μια μειοψηφία, μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση».
Δυσαρέσκεια έχει εκφράσει και η Μελόνι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς το κόμμα της βγήκε πρώτο και ενισχυμένο στην Ιταλία, η ευρωομάδα στην οποία συμμετέχει – Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) – είναι η τρίτη μεγαλύτερη, ωστόσο η Ιταλία δεν φαίνεται να λαμβάνει κάποιο σημαντικό αξίωμα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ζητήσει να πάρει αντιπροεδρία για την χώρα της στην Κομισιόν συνδυασμένη με ένα «καλό» χαρτοφυλάκιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa