ΕΕ: Συναυτουργός στο έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ

Εργοστάσιο Λάρκο στη Λάρυμνα
Φώτο Αρχείου / Εργοστάσιο Λάρκο στη Λάρυμνα Πηγή: Eurokinissi

Για ακόμα μια φορά η Κομισιόν προκλητικά υπερασπίζεται την πολιτική απαξίωσης, εκκαθάρισης και κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ. Αυτή τη φορά, μέσω της εκτελεστικής αντιπροέδρου M. Vestager, χωρίς περιστροφές ομολογεί τις επιδιώξεις της πολιτικής που ακολούθησαν η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, δίνοντας το σύνθημα στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Μάλιστα απαίτησε να επιστραφούν οι κρατικές εγγυήσεις και εισφορές, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, επικαλούμενη τη «στρέβλωση» του ανταγωνισμού της καπιταλιστικής αγοράς…

Η πραγματική στόχευση πίσω από την απαξίωση και εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κι έχουν βάλει στο «μάτι» τον πλούτο και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητές της. Η Επιτροπή εμφανίζει τις υποτιθέμενες «κρατικές ενισχύσεις» στη ΛΑΡΚΟ ως «παράνομες» και υποστηρίζει ότι πρέπει να επιστραφούν, την ίδια ώρα που από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση πριμοδοτούν με δεκάδες δις τους ομίλους μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας». Υποστηρίζει προκλητικά τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων παρουσιάζοντας σαν διέξοδο για αυτούς τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Δεν κρύβεται η επιδίωξη της Κομισιόν, όπως άλλωστε και της κυβέρνησης, να πουληθούν οι εγκαταστάσεις εκκαθαρισμένες, απαλλαγμένες από εργαζόμενους και τις «οφειλές» της ΛΑΡΚΟ, και να παραδοθεί η εξόρυξη λατερίτη και η παραγωγή σιδηρονικελίου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κράτος να εγγυηθεί να ξεπληρώσει τα πρόστιμα και τα χρέη, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες του λαού. Από την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απολυμένοι και «επαναπροσλαμβάνονται» με δίμηνες συμβάσεις, για να πάρει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» ο νέος επενδυτής, υπερασπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία της και την πρώτη ύλη, όπως το γαιάνθρακα, εμποδίζοντας τη διαδικασία ξεπουληματός τους.

Ένας δρόμος υπάρχει, μαζικός ξεσηκωμός και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης που απολύει τους εργαζόμενους και πετά 1200 οικογένειες στο δρόμο, σταματά τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και οδηγεί στο μαράζωμα όλη την περιοχή. Είναι ανάγκη ο αγώνας για τη ΛΑΡΚΟ να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλου του λαού. Ξανά και ξανά αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001471/2022 προς την Επιτροπή

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης

Θέμα:   Συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη συνειδητή απαξίωση, εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ και στην πώλησή της σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, πάρα την αντίθεση όλων των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και συνολικά τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις.

Η τιμή του νικελίου πρόσφατα έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME, ξεπερνώντας τις 101.000$ τον τόνο, ενώ προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να παράγει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια ιδιόκτητα κοιτάσματα, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση δρομολογεί ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και την επαναπρόσληψη με τρίμηνες συμβάσεις όσων είναι έως και 54 ετών.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

1.   Στο αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχιστεί ενιαία η παραγωγική λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζομένους, ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζομένους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας;

2.   Για τους όρους και τις διασφαλίσεις βάσει των οποίων εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου-κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ;

3.   Στην ανάγκη ακύρωσης των απαράδεκτων προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Επιτροπής;

E-001471/2022

Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Vestager εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1. Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, το 2014 η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία υποχρεώνει την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 135 εκατ. EUR (συν τους τόκους) που χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφοράς κεφαλαίου κατά την περίοδο 2008-2010. Η στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά που προκαλείται από μέτρο κρατικής ενίσχυσης πρέπει να εξαλείφεται με την επιστροφή της ασυμβίβαστης ενίσχυσης ή, αν η επιχείρηση δεν μπορεί να την επιστρέψει, με την έξοδο της εν λόγω επιχείρησης από την αγορά. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να ανακτήσει την παράνομη και ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση που δεν έχει ακόμη επιστραφεί.

Γενικότερα, όσον αφορά την απασχόληση στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) θα διαθέσει στην Ελλάδα περισσότερα από 2,2 δισ. EUR για δράσεις σχετικές με τη στήριξη της απασχόλησης, ενώ ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) θα συνεισφέρει σχεδόν 500 εκατ. EUR για επιδοτήσεις προσλήψεων και άλλα μέτρα ενεργοποίησης.

2. Ο ελληνικός νόμος υπ’ αριθ. 4664/2020 προβλέπει ότι ένας από τους στόχους του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της. Μετά την πώληση αυτή, ο/οι νέος/-οι ιδιοκτήτης/-ες θα μπορούσε/-αν δυνητικά να συνεχίσει/-ουν την εξόρυξη λατερίτη και την παραγωγή σιδηρονικελίου στις πωληθείσες εγκαταστάσεις, και δεν θα είναι υπεύθυνος/-οι για την ανάκτηση της ασυμβίβαστης ενίσχυσης, εάν η πώληση οργανωθεί κατά τρόπο που αποκλείει την οικονομική συνέχεια μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και του/των νέου/-ων ιδιοκτήτη/-ών των περιουσιακών στοιχείων.

3. Στις 20 Ιανουαρίου 2022, το Δικαστήριο διέταξε την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα έως την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσής της με την απόφαση του Δικαστηρίου της 9ης Νοεμβρίου 2017, με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη μη ανάκτηση της ασυμβίβαστης ενίσχυσης από τη ΛΑΡΚΟ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...