ΕΕ: Σύνοδος υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών για την «Στρατηγική Πυξίδα»

Κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ έγινε σήμερα στις Βρυξ΄έλλες με θέμα την εξέταση του σχεδίου κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας/ Strategic Compass», κείμενο αντίστοιχο με την «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τα δόγματα των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα για το πως θα αντιπαρατεθούν με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στις επόμενα χρόνια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σύμφωνα με την ΕΕ η «Στρατηγική Πυξίδα» «αναμένεται να παράσχει σαφή πολιτική και στρατηγική καθοδήγηση σχετικά με την προσέγγιση της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα για τα επόμενα 5 έως 10 έτη».

Την Τρίτη 16/11 οι υπουργοί Άμυνας θα παραστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Αργότερα, στη σύνοδό τους, προγραμματίζεται να εξετάσουν «θέματα επικαιρότητας», να συζητήσουν σχετικά με τις «εκπαιδευτικές αποστολές» της ΕΕ (όπως η EUTM στο Μάλι και ευρύτερα στο Σαχέλ, ζώνη όπου η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αποστολή μάχιμου τμήματος προς υποστήριξη του γαλλικού σώματος που επιχειρεί στην περιοχή), ενώ τέλος «θα ανταλλάξουν ανεπίσημα απόψεις» με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...