ΕΕ: Συζητούν πρόταση για «Αμυντικό Ταμείο» μόνιμης στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Την μετατροπή του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη», σε ένα μόνιμο εργαλείο για τη χρηματοδότηση όπλων για την Ουκρανία Κίεβο πρέπει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μιλάμε για δεσμεύσεις ασφαλείας. Από τη δική μου την πλευρά, αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική στήριξη για την Ουκρανία πρέπει να έχει μακρά πορεία…κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Άρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη στην Ουκρανία ίσως πρέπει να μετατραπεί σε Αμυντικό Ταμείο για την Ουκρανία -η εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, ο εκσυγχρονισμός του στρατού πρέπει να συνεχιστεί».

Ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη» ιδρύθηκε το 2021, ως ένα ακόμα εργαλείο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Αποστολή του είναι η απευθείας και χωρίς καθυστερήσεις χρηματοδότηση των στρατιωτικών Σωμάτων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ. Ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην πορεία παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης, πορεία που -εν μέσω ανταγωνισμών στο εσωτερικό της- ολοένα και επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια και που βεβαίως λειτουργεί συμπληρωματικά στις ΝΑΤΟικές δομές.

Την ίδια ώρα, ενστάσεις σχετικά με την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» στην Ουκρανία εκφράζουν χώρες της ΕΕ, γεγονός που προοιωνίζεται νέα παζάρια για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ με ουδέτερη στάση είναι αντίθετες στο να δοθούν απευθείας εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. «Για εμάς, ως ουδέτερα κράτη, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις ασφαλείας σαν αυτές. Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν ξεκαθαρίσει ότι έχουν αντιρρήσεις», δήλωσε ο Νεχάμερ πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Ο ρόλος των ουδέτερων κρατών χρειάζεται να ληφθεί ρητά υπόψιν. Σίγουρα θα το συζητήσουμε αυτό και θα βρούμε σχηματισμούς που θα είναι αποδεκτοί και από εμάς».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να χρειάζεται να αποφασίσει το σχήμα και τη μορφή των εγγυήσεων ασφαλείας που επιθυμεί να δώσει στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι θα είναι επιπρόσθετες της τωρινής στρατιωτικής στήριξης.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...