ΕΕ: Ζητά πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων της AstraZeneca, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους Financial Times. Στόχος, να αποκτήσει πρόσβαση στα εμβόλια της εταιρείας που παράγονται στις ΗΠΑ.

Οι ΕΕ έχει απειλήσει με νομικές κινήσεις κατά της AstraZeneca, ύστερα από την ενημέρωση που παρείχε πως θα παραδώσει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους μόνο τις 31 από τις συνολικά 80 εκατ. συμφωνηθείσες δόσεις του εμβολίου. Η ένταση οξύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τη απόφαση της Ιταλίας να μπλοκάρει 250.000 δόσεις του εμβολίου που προορίζονταν για την Αυστραλία. 

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουμε πως τα εμβόλια που παράγονται ή συσκευάζονται στις ΗΠΑ για τις υποχρεώσεις της εταιρείας στην ΕΕ, θα τιμηθούν» σημείωσε η Κομισιόν. Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, οι Βρυξέλλες θα εγείρουν το ζήτημα στην επικείμενη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί στην παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρώπη, κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2021, και η Κομισιόν ήταν έτοιμη να μοιράσει τις δόσεις στην ΕΕ. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι θα έχει στη διάθεσή της μόλις 90 εκατομμύρια δόσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο CEO της AstraZeneca, Pascal Soriot, είχε τονίσει πως η συμφωνία των δύο πλευρών βασίζεται στην καλή θέληση και δεν ορίζει αυστηρά τις ποσότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τού απάντησε ζητώντας από την εταιρεία να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία. Έκτοτε η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη και κράτη μέλη της ΕΕ καταφέρονται κατά της φαρμακοβιομηχανίας, που καταγγέλλουν για αθέτηση συμφωνίας.

Πηγή: sputniknews

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...