ΕΕ: Ζητά πρόσβαση στα εμβόλια της Astrazeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: AstraZeneca

Την εξαγωγή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Astrazeneca θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ΗΠΑ προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο κενό στις προμήθειες.

Η ΕΕ θέλει επίσης να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή των αποστολών κρίσιμης σημασίας συστατικών των εμβολίων τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή τους στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ θα διατεθούν για την πλήρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων παραγωγών εμβολίων με την ΕΕ», αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά προχωρούν με πολύ πιο αργό ρυθμό από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ΕΕ και η Ιταλία εμπόδισαν αυτή την εβδομάδα την εξαγωγή ενός φορτίου εμβολίων της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία μετά την αποτυχία της φαρμακοβιομηχανίας να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις με την ΕΕ.

Με πληροφορίες από: CNN

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...