Εφημερίες τρόμου στα δημόσια νοσοκομεία, παραιτήσεις γιατρών και ο λαός σε κίνδυνο

Φωτό αρχείου / EUROKINISSI

Πάνω από 7.000 ήταν οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία για λοιμώξεις του αναπνευστικού μέσα σε μια βδομάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ως αποτέλεσμα του κοκτέιλ ιών με τους οποίους αναμετριούνται ο λαός και τα παιδιά του, σε συνθήκες μάλιστα μεγάλης έλλειψης φαρμάκων. Μπορεί από τον περασμένο Οκτώβρη ακόμα οι ειδικοί επιστήμονες να προειδοποιούσαν για την «τριδημία» που θα σαρώνει ειδικά στους μαθητές, όμως η κατάσταση στα σχολεία και τα χάλια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημιουργούν τελικά το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία, τα οποία είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της μεγάλης έξαρσης του κορονοϊού.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Από τις 9 έως και τις 15 Γενάρη άλλοι 186 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, μια αύξηση 16%. 147 ήταν διασωληνωμένοι, ενώ καθημερινά γίνονται περίπου 250 εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία. Επίσης, καταγράφηκαν 2 επιπλέον θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη εποχική γρίπη, με τα συνολικά θύματα της γρίπης να είναι 12 τους τελευταίους 3 μήνες, ενώ 5 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης τύπου Α νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία παραμένουν υπό κατάρρευση, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, το φιλότιμο και η αυτοθυσία τους πλέον δεν αρκούν.

Στον «Ευαγγελισμό» στην τελευταία εφημερία στις 18/1 που ξεκίνησε στις 2.30 το μεσημέρι οι περιπατητικοί ασθενείς δεν είχαν εξεταστεί μέχρι και το βράδυ, ενώ πάνω από 30 ήταν τα ράντζα στους διαδρόμους των Παθολογικών κλινικών και της Πνευμονολογικής, με ασθενείς και εργαζόμενους να μπαίνουν σε καραντίνα στην Αιματολογική κλινική λόγω εκτεταμένης διασποράς της Covid.

Εφημερίες τρόμου ζουν όμως οι εργαζόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία. Στην Πνευμονολογική κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», με δυναμική 22 κρεβατιών, νοσηλεύτηκαν σε πρόσφατη εφημερία μέχρι και 80 ασθενείς, οι περισσότεροι διασκορπισμένοι σε όλο το νοσοκομείο, ακόμη και σε κλινική του απέναντι κτιρίου, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ κι έναν γιατρό στη βραδινή βάρδια για όλους τους ασθενείς!

Στο «Γεννηματάς» οι εργαζόμενοι δουλεύουν 36 συνεχείς ώρες, επί 21 μέρες, χωρίς κανένα ρεπό, χωρίς καμία άδεια, με μηδενικές προσλήψεις. Οπως καταγγέλλουν, σε κάθε γενική εφημερία οι εισαγωγές αγγίζουν τις 200 αλλά μόλις 60 είναι τα κενά κρεβάτια, ασθενείς περιμένουν 10 ώρες σε κάποιο παθολογικό ιατρείο, δύο μερόνυχτα σε ένα φορείο στα Επείγοντα.

Στο Σισμανόγλειο, με το που ξεκίνησε η εφημερία, ήδη 14 άνθρωποι με κάρτα νοσηλείας περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι, φορεία ήταν παρκαρισμένα στα Επείγοντα, ακόμη και σε αποθήκες υλικών, οι παροχές οξυγόνου δεν έφταναν για όλους.

Οι άθλιες εργασιακές συνθήκες με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων φέρνουν το μπαράζ παραιτήσεων από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, που σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις πολλαπλασιάζουν τα κενά. Ετσι π.χ. στο Νοσοκομείο Αργους οι ετοιμόγεννες καλούνται να γεννήσουν με ατομική τους ευθύνη, καθώς σε όλο τον νομό Αργολίδας υπάρχει μόνο ένας νοσοκομειακός παιδίατρος στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου στη Χίο πλέον δεν διαθέτει γιατρό να καλύψει τις εφημερίες του, λειτουργεί χωρίς μαστογράφο εδώ και ένα χρόνο, ενώ ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί όταν παραστεί εθελοντικά ο συνταξιούχος και αμισθί γιατρός του.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά την παραίτηση της διευθύντριας λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, μετακινούνται παθολόγοι από τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, οι οποίοι υποχρεώνονται να καλύψουν πέντε εφημερίες και δύο βδομάδες πρωινά ωράρια τον Γενάρη στο Ρέθυμνο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η πληρότητα της Παθολογικής του ΠαΓΝΗ υπερβαίνει το 85%. Σε αυτό το φόντο την Παρασκευή το απόγευμα σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, ενώ νωρίτερα οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Κι αυτά, όταν οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα αναζωπύρωση τις επόμενες βδομάδες, με την κυβέρνηση να κάνει «συστάσεις» στους γονείς να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας αντί στα νοσοκομεία, τα οποία μαστίζονται από ακόμα χειρότερη υποστελέχωση, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων κι εξοπλισμού που τα καθιστά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ανήμπορα να παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ στον λαό. Η κυβέρνηση επικαλείται τα ΚΥ ως προπέτασμα καπνού, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ξεχαρβαλωμένες υπηρεσίες, σπρώχνοντας και πάλι τον λαό να βάλει το χέρι στην τσέπη για επίσκεψη σε γιατρό, εξετάσεις και άλλες ζωτικής ανάγκης υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, δίχως να χάνει χρόνο προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης που πλήττει απευθείας τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από όταν συζητιόταν στο υπουργικό συμβούλιο η απόφαση να αποσπαστούν κλινικές από το Παίδων «Αγία Σοφία».

Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση εργατικά σωματεία, Ενώσεις Γονέων, μαζικοί φορείς σε γειτονιές καλούν σε ξεσηκωμό, με το ΠΑΜΕ να διατυπώνει διεκδικήσεις για αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα, από το πρωτοβάθμιο μέχρι το τριτοβάθμιο με κατεπείγουσες μαζικές προλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, υποδομές και εξοπλισμό. Για άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων παιδιάτρων. Για απαγόρευση, χωρίς αστερίσκους, των «παράλληλων εξαγωγών» για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στα φάρμακα, αλλά και ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των φαρμάκων. Για εξασφάλιση δωρεάν χορήγησης από τις δημόσιες μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...