Έφυγε από την Ουκρανία ο Βρετανός πρέσβης

Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουκρανία έφυγε από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από την πόλη Λβιβ κοντά στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα, εξαιτίας «σοβαρών λόγων ασφαλείας» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά την ρωσική εισβολή.

Η βρετανική πρεσβεία είχε μεταφερθεί στο Λβιβ από τις 18 Φεβρουαρίου.

«Ο πρεσβευτής μας έφυγε από την Ουκρανία λόγω της σοβαρής κατάστασης ασφαλείας», είπε η Τρας σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Λίγο νωρίτερα, το βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να παράσχει αυτοπροσώπως προξενική βοήθεια στην Ουκρανία, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.

Επιπλέον βοήθεια και νέες κυρώσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται για χορήγηση επιπλέον 175 εκατ. λιρών (230,28 εκατομμύρια δολάρια) βοήθειας στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση ανεβάζει τη βρετανική υποστήριξη για την Ουκρανία σε περίπου 400 εκατ. λίρες, είπε.

«Ανακοινώνω επιπλέον 175 εκατομμύρια λίρες βρετανικής βοήθειας στην Ουκρανία, 100 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία θα παρασχεθούν απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληαε ανέφερε πως το Λονδίνο είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα στις 15 Μαρτίου, εάν η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης εγκριθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. «Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νομοθεσία μέχρι τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, θα είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα μέχρι την επόμενη Τρίτη, στις 15 Μαρτίου», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...