«Έφυγε» η Καλλιόπη (Πούπα) Καρακάση – Μπουντούρογλου

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο της Καλλιόπης (ΠΟΥΠΑ) Καρακάση – Μπουντούρογλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τη σ. Καλλιόπη (Πούπα) Καρακάση- Μπουντούρογλου , που έφυγε από τη ζωή σήμερα, 25 Νοέμβρη του 2021.

Η σ. Πούπα γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και υπηρέτησε το Κόμμα από το 1974 σε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις μέχρι το τέλος της ζωής της. Εργάστηκε ως επιμελήτρια βιοχημικός στο “Τζάνειο” Νοσοκομείο μέχρι που διώχθηκε, μαζί με το σύντροφό της Γιώργο Μπουντούρογλου, λόγω της πολιτικής τους δράσης την περίοδο της προδικτατορικής κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου. Στη συνέχεια, μέχρι τη συνταξιοδότησή της, διατηρούσε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στο Μαρούσι.

Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο κίνημα κατά των ναρκωτικών, στην ΠΑΣΕΝ και στη συνέχεια στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), από το 1975 μέχρι το 1981. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Προοδευτικών Γυναικών Βορείων Προαστίων το 1975, που στη συνέχεια μαζί με άλλους γυναικείους συλλόγους συγκρότησαν την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το 1976. Το 1984, στο 3ο Συνέδριο της ΟΓΕ, εκλέχτηκε στο ΔΣ και στο Προεδρείο της ΟΓΕ.

Ως Πρόεδρος της ΟΓΕ για 24 χρόνια, από τα τέλη του 1988 μέχρι το 2012, συνέβαλε αποφασιστικά στον προσανατολισμό και στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Το 1991, στο 5ο Συνέδριο της ΟΓΕ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οξυμένης διαπάλης στο ΔΣ της, που κατέληξε στην αποχώρηση των γυναικείων στελεχών του ΣΥΝ. Όπως η ίδια ανέφερε: “Η ΟΓΕ ξεπέρασε τις συμπληγάδες πέτρες αυτής της περιόδου, με τη δράση των γυναικών μελών και στελεχών του ΚΚΕ”, συμβάλλοντας στον προσανατολισμό της για τη συσπείρωση των γυναικών του μόχθου, που βιώνουν την ανισοτιμία και την καταπίεση. Αντίστοιχη ήταν η συμβολή της στην αντιπαράθεση με τις σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών. Από το 2005 μέχρι το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, το 2021, ήταν μέλος και στη συνέχεια συνεργάτης του Τμήματος της ΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους δύο γιους της, το σ. Νίκο και Δημήτρη, στα εγγόνια της και σε όλη την οικογένειά της».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...