«Έφυγε» η παλαίμαχη κομμουνίστρια Έστερ Μπεγιαράνο

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της κομμουνίστριας και αντιφασίστριας Έστερ Μπεγιαράνο έστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Γερμανικό ΚΚ. Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι “έφυγε” από τη ζωή η παλαίμαχη κομμουνίστρια και αντιφασίστρια Έστερ Μπεγιαράνο.

Η Εστερ Μπεγιαράνο συνελήφθη από τους ναζί λόγω της εβραϊκής της καταγωγής και το 1943 τη μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Παρά τις κακουχίες κατάφερε και επέζησε ως μέλος της ορχήστρας του στρατοπέδου και αργότερα μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρυκ. Με την επέλαση του Κόκκινου Στρατού οι ναζί εκκένωσαν το στρατόπεδο και μέσα από μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να δραπετεύσει. Μετά το τέλος του πολέμου μαθαίνει ότι οι ναζί είχαν δολοφονήσει τους γονείς της και μια αδελφή της. Δέχτηκε διώξεις όταν επέστρεψε στην Παλαιστίνη από το κράτος του Ισραήλ γιατί ήταν μέλος της κομμουνιστικής εργατικής χορωδίας Ron-Chor. Αρνούμενη αυτή κι η οικογένειά της να πολεμήσουν ενάντια στους Άραβες της Παλαιστίνης μετανάστευσε το 1960 πίσω στη Δυτική Γερμανία.

Ως μέλος του Γερμανικού ΚΚ είχε εξέχουσα συνεισφορά, αφιερώνοντας τη ζωή της ώστε ιδιαίτερα η νεολαία, οι μαθητές και μέσα από τα διδάγματα της δικής της πείρας, να διαμορφώσουν κριτήριο ενάντια στο φασισμό και το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά. Ανέπτυξε πλούσιο καλλιτεχνικό έργο συμμετέχοντας σε μουσικά συγκροτήματα και παρουσιάζοντας σε συναυλίες και διαδηλώσεις αντιφασιστικά, διεθνιστικά τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, και την Ελλάδα.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τους συντρόφους της».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...