Εγκρίθηκε η χορήγηση εμβολίου AstraZeneca στους πάνω από 65 ετών

Πηγή: Eurokinissi

Την χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca» στους άνω των 65 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Όπως είπε, η απόφαση πάρθηκε με την προδημοσίευση τριών μελετών που αφορούν μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου σε ηλικιωμένους. Σημείωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό, καθώς με τη χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου, μετά από 28 – 35 μέρες μειώθηκαν κατά 94% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Απαντώντας σε ερώτημα για στατιστικά που αφορούν τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, (σ.σ. καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας) αλλά πρόσθεσε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ’ αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.

Είπε ακόμη πως περίπου 1.000 άτομα από όσους έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 από αυτούς που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός είναι σχετικά μικρός και ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά είπε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Σε ότι αφορά τις επόμενες παραλαβές, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους αρκέστηκε στην «επιβεβαίωση της Johnson & Johnson να τηρήσει τις παραδόσεις», ενώ, όπως είπε, η έναρξη του εμβολιασμού των εργαζόμενων στον Τουρισμό «θα γίνει μετά τις ευπαθείς ομάδες», δηλαδή το καλοκαίρι. Tο επόμενο διάστημα, εντός του Μαρτίου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός της «ομάδας Α» των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 και ακολούθως η ηλικιακή ομάδα 65 – 69.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 747.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 373.000 έχουν κάνει και τις 2 δόσεις. Η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει σήμερα το 7,12%. Στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 65% και στις ηλικίες 60-64 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού 352.000 πολίτες ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% γι αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...