«Είδη πολυτελείας» Ενέργεια και στέγη

Η Ενέργεια παίζεται στα χρηματιστήρια

Τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στο τσάκισμα των οικογενειακών προϋπολογισμών έχουν οι τιμές Ενέργειας και στέγης.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται το διάστημα αυτό: Για τον Ιούλη η μέση τιμή στις λιανικές τιμές πώλησης στην Ελλάδα έφτασε στα 22,51 λεπτά/KWh (από 21,23 λεπτά/KWh τον Ιούνη). Η αύξηση που καταγράφηκε τον Ιούλη ήταν της τάξης του 6%, η δεύτερη μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μέση τιμή χονδρικής να φτάνει τα 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 98,89 ευρώ τον Ιούνη) και τους «παρόχους» να βάζουν από πάνω κι ένα «καπέλο» 18% στις τιμές της λιανικής για τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από τα 120 ευρώ/MWh, με την τάση μάλιστα να δείχνει προς περαιτέρω ενίσχυση προαναγγέλλοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και για τον Σεπτέμβρη.

«Παράγοντες της αγοράς» μάλιστα λένε με θράσος για την… επιβάρυνση από την έκτακτη φορολογία της κυβέρνησης στα υποτιθέμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη», επιβεβαιώνοντας έτσι πως τα «σπασμένα» θα καταλήξουν πάλι στον λαό από την άλλη τσέπη. Θυμίζουμε εξάλλου ότι λίγες μόλις ώρες μετά την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την επιδότηση με 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) αυξήθηκε κατά… 20 ευρώ, από τα 108,8 ευρώ «αυτομάτως» στα 128,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να τα παίρνουν δηλαδή διπλά από την άλλη τσέπη. Ενώ ο φαύλος κύκλος κλείνει και με τις επιχειρήσεις που φορτώνουν το επιπλέον κόστος και του ρεύματος σε μια σειρά από προϊόντα.

Κάπως έτσι ο λαός βυθίζεται όλο και πιο μέσα και στην ενεργειακή φτώχεια: Πάνω από το 40% στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο άφησε 1 – 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους, ενώ πάνω από το 25% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζεστάνει ή να δροσίσει επαρκώς το σπίτι του. Συνολικά οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 νοικοκυριά ζουν με την απειλή της διακοπής του ρεύματος πάνω απ’ το κεφάλι τους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κυβέρνηση και όμιλοι επιστρατεύουν το μαστίγιο: Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο τον περασμένο Απρίλη, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Καλαμάτας που ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης», όπου κόπηκε το ρεύμα για χρέη ούτε 500 ευρώ, εντείνοντας παραπέρα τους εκβιασμούς.

Τραγική είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τη στέγη, όπως καταγράφει και η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στο σημερινό φύλλο. Ενδεικτικό είναι ότι το 74,6% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο, ενώ πάνω από 50% έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών «ακονίζουν» μαχαίρια και για έναν νέο γύρο χιλιάδων πλειστηριασμών με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ήδη για το β’ εξάμηνο του χρόνου η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών, λαϊκών ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Δείτε ακόμα...