Ειδικός προτρέπει τις χώρες BRICS να δημιουργήσουν εναλλακτική λύση στο αμερικανικό δολάριο

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Πεκίνο, η ομάδα των κρατών BRICS πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας εναλλακτικής στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ στις παγκόσμιες συναλλαγές, η οποία δίνει στην Ουάσιγκτον πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της, δήλωσε ο Μάρκο Φερνάντες, ερευνητής στο Tricontinental Institute for Social Research.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω μια πτυχή που, για μένα, είναι στρατηγικής σημασίας. Δηλαδή, τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ», είπε ο ειδικός σε συνέδριο στο Chongyang Institute for Financial Studies του Πανεπιστημίου Renmin της Κίνας, με τίτλο «BRICS: το νέο μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Κατά τη γνώμη του, αυτό το αμερικανικό νόμισμα θα διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στις παγκόσμιες συναλλαγές για αρκετό καιρό, αλλά θα πρέπει να ληφθούν αντίμετρα όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Όχι μόνο δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα, αλλά και μόχλευση έναντι των αντιπάλων», συνέχισε ο ειδικός. «Μετά την κατάσχεση αποθεμάτων και περιουσιακών στοιχείων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από χώρες όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν και το Αφγανιστάν, η απόφαση των ΗΠΑ και της ΕΕ να παγώσουν τα ρωσικά αποθέματα αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμανε συναγερμό σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης έναντι της κυριαρχίας του δολαρίου».

Η 14η σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί σε μορφή τηλεδιάσκεψης στις 23 Ιουνίου. Η ατζέντα της εκδήλωσης περιλαμβάνει την παγκόσμια ανάπτυξη, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα και ζητήματα αύξησης του ρόλου των αναπτυσσόμενων χωρών. Φέτος, η Κίνα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του οργανισμού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...