Είμαι γυναίκα…

Πηγή: Eurokinissi

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια κοινωνία, που θέλει την επιβολή του ισχυρού έναντι του ανίσχυρου, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σ ένα κοινωνικό σύστημα που αδικεί και σφυρηλατεί χαρακτήρες ικανούς για το άδικο. Ικανούς ακόμα και για το έγκλημα. Σε ένα αδηφάγο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, όπου σύμπτωμα της πατριαρχίας είναι η έμφυλη βία και ορίζει πως η δική μου ζωή είναι λιγότερο σημαντική, πως δε μου ανήκει απόλυτα, δεν είναι ακριβώς δική μου, αφού κάποιος άλλος μπορεί να την ορίζει και να αποφασίζει για μένα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ ένα σύστημα όπου η γυναίκα βιώνει πολλαπλή καταπίεση, πολλαπλή εκμετάλλευση. Ζει σε συνθήκες γενικευμένου φόβου, ανασφάλειας, σε συνθήκες εύφορες για συμπεριφορές κτηνώδεις, προσβλητικές για τη ψυχή και τη σάρκα της. Σε μια πατριαρχική κοινωνία στην οποία η οικογένεια γαλουχεί τον άντρα κακοποιητή. Όμως η οικογένεια δεν αποτελεί αυτόνομο πυρήνα καθώς τροφοδοτείται από ένα ενιαίο πλαίσιο που νοσεί.

Είμαι γυναίκα.

Είμαι η Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Είμαι η Κωνσταντίνα στη Μακρυνίτσα.

Είμαι η Καρολάιν στην Αλόννησο.

Είμαι η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο.

Έχω χιλιάδες ονόματα, ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα μου. Το έγκλημα και η έμφυλη βία δεν έχει εθνικό, θρησκευτικό, μορφωτικό ή οικογενειακό πρόσημο. Το έγκλημα είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ακρότητας.

Ρούλα Καραγιάννη

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...