Εισαγγελείς Ανηλίκων: Καλούν μάρτυρες για τις καταγγελίες στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου»

Κιβωτός του Κόσμου
Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα, ξεκινούν να καλούν μάρτυρες, οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων που έχουν χρεωθεί την έρευνα για τις καταγγελίες στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες είναι κυρίως παιδιά που έχουν διαμείνει κατά καιρούς σε δομές της «Κιβωτού» αλλά και εργαζόμενοι.

Οι καταγγελίες είναι δέκα και αφορούν τέσσερα πρόσωπα για σωματικές, ψυχολογικές κακοποιήσεις, τιμωρίες, υποχρεωτική εργασία, απαγόρευση επαφής με τις οικογένειες, αποτροπή της συμμετοχής στο σχολείο και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές. Οι καταγγελίες αφορούν και υπαλλήλους της ΜΚΟ και τον ιδρυτή της, ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου.

Σε αυτά τα τέσσερα πρόσωπα, έχουν αποδοθεί κατά περίσταση από τους καταγγέλλοντες, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δύο αδικήματα, το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αλλαγή της διοίκησης της «Κιβωτού» διατηρώντας στο ακέραιο τη πολιτική που αφήνει την προστασία των παιδιών στα χέρια ιδιωτών, ΜΚΟ και επιχειρηματιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ανέφερε ότι «απόλυτη προτεραιότητα είναι να δει κανείς πώς θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής προς όφελος των παιδιών που φιλοξενεί» και σημείωσε πως «η δομή αυτή λειτουργούσε κατά 95% με χορηγίες ιδιωτών. Καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει ενδεχομένως και ένας κλονισμός της εμπιστοσύνης και της σχέσης αυτής. Οφείλει η κυβέρνηση να μην διακινδυνεύσει σε τίποτα την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της δομής, σε ό,τι αφορά τα παιδιά».Ταυτόχρονα πλάσαρε ως τη διεθνώς «καλύτερη πρακτική» την «αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων» και την «ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας». Στο ίδιο μοτίβο, και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου επίσης διαλαλεί το ζήτημα της «αποϊδρυματοποίσης» και της «επαγγελματικής αναδοχής» και υιοθεσίας, για να κρύψει την παντελή έλλειψη δημόσιων δομών με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Η υπόθεση της πολύ προβεβλημένης ΜΚΟ, που φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά σε αρκετά σπίτια σε πολλές πόλεις της χώρας,  ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί, αναδεικνύει την άθλια πραγματικότητα ότι η υποτιθέμενη προστασία των παιδιών που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων, έχει γίνει βορά σε ιδιώτες, «φιλάνθρωπους», χορηγούς.

Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, που σήμερα εμφανίζονται ως ευαίσθητοι για την προστασία των παιδιών, δεν μπορούν να κρύψουν ότι για χρόνια όλοι «βολεύονταν» που αυτή γινόταν βορά στους διάφορους …φιλάνθρωπους που λειτουργούσαν με πλήρη ασυδοσία ενώ παλιότερες καταγγελίες εργαζομένων στη ΜΚΟ έμεναν στον «πάγο» χωρίς να εξετάζονται ουσιαστικά.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι «η προστασία των παιδιών, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, επιχειρηματιών, επαγγελματιών αναδόχων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και διαφόρων “φιλανθρώπων”. Μαζί με την αυτονόητη άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας για ανάπτυξη ενιαίου φορέα παιδικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με ανάπτυξη σύγχρονων δημόσιων δομών βραχύχρονης φιλοξενίας μαζί με την ουσιαστική στήριξη των θεσμών της τεκνοθεσίας και αναδοχής και πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα της παιδικής προστασίας.

Κανένας συμβιβασμός με τη σήψη της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας που αφήνει τα παιδιά ευάλωτα κι απροστάτευτα στις διάφορες “Κιβωτούς του Τρόμου”».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...