«Έκατσε» απότομα ο κουρνιαχτός της δήθεν επιτυχίας της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο κουρνιαχτός της δήθεν επιτυχίας της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ «έκατσε» απότομα, καθώς το κλίμα εφησυχασμού που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση έγινε κουρελόχαρτο από τις ενέργειες της Τουρκίας, επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Υπενθύμισε ότι μετά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «διαφωνίες», αποδεικνύοντας ότι το παζάρι ΗΠΑ-Τουρκίας καλλιεργεί αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και πώς δεν έχουν καμία αξία τα ανταλλάγματα και οι δεσμεύσεις, όσον αφορά στην προστασία των συνόρων.

Στα ζητήματα της οικονομίας, αντίστοιχα ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι γρήγορα θα «κάτσει» και ο κουρνιαχτός που προσπαθεί η κυβέρνηση να σηκώσει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, καθώς την συνοδεύουν μια σειρά δεσμεύσεις, όπως για «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία, για ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ ισχύουν ακόμα οι δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών εξάμηνων για ματωμένα πλεονάσματα από το 2024. Συνεπώς, τόνισε, αυτό που περιμένει τον λαό είναι νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αν δεν βγει στο προσκήνιο της πάλης.

Στον άξονα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής εντάσσεται και κινείται και το νομοσχέδιο που συζητείται για τις για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενιαίος επιχειρηματικός χώρος, όπως ευαγγελίζονται τα αστικά κόμματα σκοπίμως, για να συσκοτίσουν την τεράστια διαστρωμάτωση, τις οξύτατες αντιθέσεις στο εσωτερικό του χώρου και τις τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης που είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Και μάλιστα επισήμανε ότι ο ανταγωνισμός του συστήματος είναι που οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και χρεοκοπίες, ενώ οι μεγάλες πάντα καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού σε κάθε κλάδο.

Για παράδειγμα αναφέρθηκε στην διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση, με τους μεγάλους ομίλους να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις το κράτος παίρνει μεγάλο μέρους του τζίρου τους από φορολογία και εισφορές. Υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής που ενισχύει τους ομίλους είναι τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις που όξυναν τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία θα λειτουργεί με πιο δυσμενείς όρους στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλλιεργεί νέες αυταπάτες με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ το ίδιο παραμύθι αναπαράγουν ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Καλλιεργούν αυταπάτες για «υγιή επιχειρηματικότητα» όπου θα συνυπάρχουν οι μικρές επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Πράγματα τα οποία στον καπιταλισμό δεν μπορούν να γίνουν.

Κλείνοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος, κάλεσε τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι επαγγελματίες να μην έχουν καμία αυταπάτη από τις πολιτικές και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, και επισήμανε ότι απάντηση στις αγωνίες τους είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφισή τους, μέσω της σφυρηλάτησης πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...