Εκδήλωση ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη : Η ομιλία της Ε. Παντελάκη

Μια εκδήλωση με μαχητικό κλίμα πραγματοποίησαν οι φορείς και τα Σωματεία που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων του κινήματος από τον Έβρο έως και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκατοντάδες λαού και νεολαίας που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης διατράνωσαν δυναμικά την αντίθεσή τους στη μετατροπή της πόλης και της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων, με αφορμή και τη νέα -μεγαλύτερη από ποτέ- «απόβαση» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της άσκησης-πρόβας πολέμου «Atlantic Resolve» για την περικύκλωση της Ρωσίας. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμο καμία υποταγή οι μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοι το σύνθημα». Στην εκδήλωση μίλησε  η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων.

Η ομιλία της Ελπίδας Παντελάκη

Η Ελπίδα Παντελάκη χαιρέτισε θερμά εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ την εκδήλωση και καταδίκασε την απόβαση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στην ομιλία της σημείωσε μεταξύ άλλων πως κανένας δεν μπορεί να μείνει θεατής στο έγκλημα που γίνεται, στη  μετατροπή της Αλεξανδρούπολης, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε για πρώτη φορά από το 1974 το «πράσινο φως» για τη δημιουργία νέων βάσεων, άνοιξε τον λεγόμενο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, διαπραγματεύτηκε την επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, προετοίμασε το έδαφος για την ένταξη της Αλεξανδρούπολης στο δίκτυο των υποδομών που στηρίζουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όσο και της ΝΔ που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε την εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

«Η περιοχή της Θράκης και ειδικά η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε,  «παίζει κομβικό ρόλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για μια περιοχή σε νευραλγική θέση, από την οποία διέρχονται ενεργειακοί αγωγοί, δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων. Προσφέρει διευκολύνσεις για ταχεία και ευκολότερη πρόσβαση στα Βαλκάνια κι από εκεί στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα καίριας σημασίας Στενά των Δαρδανελλίων, τη ρωσική έξοδο προς τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, στην Καβάλα δραστηριοποιείται αμερικανικός όμιλος στα κοιτάσματα του Πρίνου, ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαπραγμάτευση για το ξεπούλημα του λιμανιού και τη στρατιωτική του αξιοποίηση.  Την ίδια στιγμή, η παραχώρηση διευκολύνσεων στο Πετροχώρι στην Ξάνθη,  η ύπαρξη ευρωατλαντικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, ενισχύει  το αμερικανικό αποτύπωμα στην περιοχή, συγκροτώντας στην ουσία μια αποτελεσματική δύναμη κρούσης, ικανή να ανταποκριθεί οποτεδήποτε απαιτηθεί στους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Περσικό Κόλπο, Κεντρική Ευρώπη, Β. Αφρική.

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Αλεξανδρούπολη φαίνεται κι από την τωρινή άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλη η περιοχή έχει μπει στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο, οι αυτοκινητόδρομοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, όλες οι κρίσιμες πολιτικές υποδομές, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά τεράστιου πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων! Από αυτό προκύπτει η προκλητική παρουσία μιας σειράς υψηλόβαθμων ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων στην περιοχή».

Στη συνέχεια, τόνισε πως η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και  στρατιωτικό κόμβο, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του λαού της περιοχής, αλλά αντίθετα στρώνει τον δρόμο για μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους, καθώς η ίδια και όλη η περιοχή «γίνονται στόχος αντιποίνων κι αυτό είναι ανάγκη να κατανοηθεί πλατιά και από τους πιο διστακτικούς, από τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες που ακόμα προβληματίζονται»

Η Ελπίδα Παντελάκη απεύθυνε πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα στον λαό της περιοχής, για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη που δίνεται ενάντια στη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις, ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στη συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

«Καλούμε όλους αυτούς που ακόμα διστάζουν να πάρουν τη θέση τους σ’ αυτόν τον μεγάλο αγώνα, να μη  δεχτούν να σουλατσάρουν αμερικανοΝΑΤΟικά άρματα μάχης στις αλάνες που παίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να μη δεχθούν να περνάνε από τους δρόμους της πόλης που μεγάλωσαν, εργάζονται και ζουν, οι ερπύστριες και τα μεταγωγικά των μακελάρηδων των λαών, που ακονίζουν τα νύχια τους για να αιματοκυλήσουν άλλους λαούς.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που μορφώνεται, δουλεύει, μοχθεί για να τα βγάλει πέρα, ζώντας από πρώτο χέρι την επίθεση στη ζωή, στα δικαιώματά τους και υπονομεύεται το μέλλον τους.  

Απευθυνόμαστε στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κι έρχονται αντιμέτωποι με την επικίνδυνη προσπάθεια εξωραϊσμού των επιθετικών σχεδίων  των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους καλούμε στον δρόμο του αγώνα. Υπηρετούν τη θητεία τους για να υπερασπίζονται το λαό και τα δικαιώματά του και όχι να παρέχουν υπηρεσίες στην δολοφονική αμερικανοΝΑΤΟική μηχανή». 

Διβάστε εδώ αναλυτικά.

Δείτε ακόμα...