Εκδήλωση για την επέτειο του “Κινήματος του Ναυτικού”

Από τον εορτασμό του Κινήματος του Ναυτικού την Τετάρτη 26/05/2021
Από τον εορτασμό του Κινήματος του Ναυτικού την Τετάρτη 26/05/2021 / Πηγή: Eurokinissi

Την Τετάρτη 26/5/21 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εκδήλωση για το “Κίνημα του Ναυτικού” εναντίον της δικτατορίας 1967-1974, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας. Εκ μέρους του ΓΓ του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΥΦΕΘΑ Στεφανής, που απεύθυνε χαιρετισμό. Επίσης χαιρέτησε ο αρχηγός ΓΕΝ και παραβρέθηκε ο εφοπλιστής Βαρδής Βαρδινογιάννης καθώς και αριθμός άλλων αποστράτων του ναυτικού που αντιστάθηκαν στην χούντα.

Στην εκδήλωση παρών ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74 Σπύρος Χαλβατζής.

Το ιστορικό της δράσεως των αξιωματικών του ΠΝ ανέλυσε ο καθηγητής Ευάνθης Γκίκας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιναύαρχος Ι. Παλούμπης ΠΝ ε.α.. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους πρωτεργάτες του κινήματος καθώς και στην ανταρσία του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ (1973) και τον κυβερνήτη του τότε αντιπλοίαρχο Νίκο Παπά.

Μάλιστα ο κεντρικός ομιλητής, σαν σε παρένθεση στην ομιλία του, ζήτησε τον επανάπλου του πλωτού πλέον μουσείου Α/Τ ΒΕΛΟΣ στο Τροκαντερό στο πλάι του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ. Σημειώνεται, ότι το ιστορικό πλοίο μετά από μια μακρά παραμονή για επισκευές στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, το 2019 μεταστάθμευσε στην Θεσσαλονίκη, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Κατά πληροφορίες, η απουσία του ΒΕΛΟΣ από τον Φλοίσβο διαρκεί συνολικά πάνω από πέντε χρόνια και εκφράζονται φόβοι ότι μεθοδεύεται η «αποκαθήλωσή» του και συνακόλουθα η υποβάθμιση της αξίας του, ως μνημείου του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα με “απαγορευμένα” τραγούδια της εποχής, που κάλυψε με επιτυχία τμήμα της Μπάντας του ΠΝ.

Δείτε ακόμα...