«Εκκληση» αποτελεσματικότερης προετοιμασίας του ΝΑΤΟ για πόλεμο με τη Ρωσία

Φφωτό αρχείου: ΝΑΤΟικά άρματα μάχης στη Λιθουανία

Σύμφωνα με τον Βρετανό στρατηγό, Ρ. Μπάρονς, επικεφαλής της Διοίκησης των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων το διάστημα 2013-2016, το ΝΑΤΟ και η Βρετανία δεν είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο με τη Ρωσία – τον οποίο φαίνεται να μεταθέτει για το μέλλον – και θα πρέπει να εξοπλιστούν περισσότερο.

«Ο κύριος λόγος που θέλουμε να αποφύγουμε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο. Και θα έπρεπε να ντρεπόμαστε γι’ αυτό», είπε ο στρατηγός Μπάρονς, σε ακρόαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας την Τρίτη.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι «η επαναφορά της ισορροπίας δυνάμεων με τη Ρωσία» όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα, ώστε η Μόσχα «να μην πιστεύει πλέον ότι μπορεί να θέτει τους όρους της συζήτησης με το ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Μπάρονς ζήτησε την επιτάχυνση του εξοπλισμού της Βρετανίας. Η Βρετανία παρουσίασε πέρσι σχέδια για ανανέωση και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της, με υπέρβαση του 2% του ΑΕΠ ετησίως για την Αμυνα, αίροντας το ανώτατο όριο στο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της χώρας, μέτρα κυβερνοασφάλειας κ.ά.

Ο στρατηγός είπε παρ’ όλα αυτά ότι τα σχέδια είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κατάστασης ασφαλείας που θα αντιμετωπίζει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Προειδοποίησε ότι οι εντάσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα.

Πρότεινε η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, με άμεση ώθηση στις αμυντικές δαπάνες και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ.

Ο Μπάρονς ισχυρίστηκε επίσης πως η Βρετανία δεν διαθέτει τα απαραίτητα αμυντικά συστήματα για να προστατευτεί σε περίπτωση ρωσικών επιθέσεων: «Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σκεφτεί τις συνέπειες των ρωσικών πυραύλων κρουζ που φθάνουν στο Λονδίνο… Δεν έχουμε τα μέσα να τους αντιμετωπίσουμε, παρά μόνο σε μικρούς αριθμούς».

Είπε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κάνει μια «κίνηση» στην Ουκρανία αν οι ρωσικές δυνάμεις απειλήσουν μεγαλύτερα τμήματα της χώρας από αυτά του Ντονμπάς. «Και αυτή η κίνηση θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε κάνει οποιεσδήποτε προετοιμασίες για να δράσουμε υπό αυτές τις συνθήκες με την ταχύτητα που απαιτείται, και δεν το έχουμε κάνει», είπε.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...