Εκλογές στις ΗΠΑ

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη νέου Προέδρου, νέας 435μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και κυβερνήτες σε 13 Πολιτείες. Καλούνται επίσης να απαντήσουν σε εκατοντάδες δημοψηφίσματα που γίνονται σε δεκάδες Πολιτείες της χώρας.

Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα σφοδρής ενδοαστικής διαπάλης μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου που υποστηρίζουν τους δύο βασικούς υποψήφιους, τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι διαφορές των δύο υποψηφίων αφορούν κυρίως τις παραλλαγές στο μείγμα φιλομονοπωλιακής διαχείρισης της κατάστασης στις ΗΠΑ, και όχι τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ στα κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα για το κεφάλαιο υπάρχει ταύτιση.

Οι φετινές εκλογές, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία και την αποδεδειγμένα αποτυχημένη διαχείρισή της από την κυβέρνηση Τραμπ και την ένταση της κρατικής ρατσιστικής βίας. Αυτή την οργή επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν κυρίως οι Δημοκρατικοί και να την εκτονώσουν στην κυβερνητική εναλλαγή της αστικής εξουσίας. Πάντως όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές θα είναι αυξημένη, ενώ υπολογίζεται ότι ήδη έχουν ψηφίσει, είτε επιστολικά είτε διά ζώσης, 95 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ο νικητής των εκλογών δεν αναμένεται να γίνει άμεσα γνωστός, καθώς σε αρκετές Πολιτείες η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων και ιδιαίτερα των επιστολικών ψήφων θα πάρει μέρες, διότι γίνονται αποδεκτές επιστολικές ψήφοι που καταφτάνουν έως και περίπου 10 μέρες μετά την ημερομηνία των εκλογών. Το αποτέλεσμα θεωρείται αρκετά αμφίρροπο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν έκτροπα (ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα το αμφισβητήσει αν δεν είναι αυτός πρώτος) και εκτιμάται ότι τελικά θα κριθεί από τους εκλέκτορες σε 10 Πολιτείες – κλειδιά, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Οχάιο και το Μίσιγκαν.

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών κονιορτοποίησαν τα ρεκόρ σ’ αυτές τις εκλογές. Από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές έχουν δαπανηθεί 6,6 δισεκ. δολάρια, δηλαδή 2 δισεκ. περισσότερα απ’ ό,τι είχε δαπανηθεί κατά τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ, σύμφωνα με μια μελέτη του Center for Responsive Politics.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. Συνολικά περισσότερα από 14 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 9.567.543 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ με του νεκρούς να αγγίζουν τις 237 χιλιάδες. Το σύστημα υγείας είναι παρατημένο στην τύχη του ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει αποφασιστεί ώστε να κάμψει την πορεία έξαρσης του ιού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...