Πλήθος ηγετών και αξιωματούχων της ΕΕ συνεχάρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην συνέχιση της στενής συνεργασίας του ευρωατλαντικού μπλοκ σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Στην «ανθεκτική συμμαχία» και τον «ιστορικό δεσμό» ΗΠΑ – ΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει την πορεία της σύμφωνα με τη στρατηγική ατζέντα ως ισχυρός, ενωμένος, ανταγωνιστικός και κυρίαρχος εταίρος».
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι αναμένει να συνεργαστεί ξανά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «για την προώθηση μιας ισχυρής διατλαντικής ατζέντας». Μίλησε ακόμη για «δισεκατομμύρια στο εμπόριο και τις επενδύσεις σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού»που «εξαρτώνται από τον δυναμισμό και τη σταθερότητα της οικονομικής μας σχέσης», μία αναφορά που συνδέεται με ένα από τα «αγκάθια» στις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών και αφορά τις κατηγορίες της ΕΕ για «νόθευση» του ελεύθερου ανταγωνισμού μέσα από την παροχή πακτωλού χρημάτων και διευκολύνσεων από τις ΗΠΑ για τη στήριξη των αμερικανικών μονοπωλίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας της ΕΕ που συνεχάρη τον Τραμπ και είπε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» μαζί του «όπως το κάναμε τα τέσσερα χρόνια» της πρώτης θητείας του Τραμπ. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η Ευρώπη πρέπει «να πάρει την τύχη της στα χέρια της» μετά «την πιθανή νίκη» του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
«Ανυπόνομος» για τη συνεργασία του με τον Τραμπ δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ένας από τους στενότερους συνεργούς στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. «Γνωρίζω ότι η ειδική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει να ευημερεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τα επόμενα χρόνια», έγραψε ο Στάρμερ.
Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως «η ηγεσία του θα είναι και πάλι κλειδί για να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχάρη τον Τραμπ για την «εντυπωσιακή» νίκη του. «Εκτιμώ τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ στην προσέγγιση για “ειρήνη μέσω της ισχύος” στα παγκόσμια ζητήματα. Αυτή είναι ακριβώς η αρχή που μπορεί να πρακτικά να φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι με ανάρτησή του, αναφερόμενος εμμέσως στο «σχέδιο νίκης» που είχε παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα και προέβλεπε μεγαλύτερη εμπλοκή των Ευρωατλαντικών στη σύγκρουση.
Οι πρώτες αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας
Από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Μόσχα θα συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική διοίκηση, υπερασπίζοντας σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα και εστιάζοντας στην επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης». Παράλληλα, το υπουργείο σημείωσε ότι «δεν έχουμε αυταπάτες για τον εκλεγμένο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστό στη Ρωσία, και τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου», προσθέτοντας ότι «η κυρίαρχη πολιτική ελίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, τηρεί τις αντιρωσικές συμπεριφορές και τη γραμμή του “περιορισμού” της Μόσχας».
Στην Κίνα η οποία αποτέλεσε κύριο στόχο του Τραμπ στην πρώτη θητεία του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. «Η πολιτική μας απέναντι στις ΗΠΑ είναι συνεπής», είπε η Μάο Νινγκ σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, όταν ρωτήθηκε πώς η επιστροφή Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο θα επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.
Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ευχόμενος» να ενισχυθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να τερματιστούν οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συνεχάρη τον «φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ για την «ιστορική εκλογική νίκη» του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως προσβλέπει στην ανανέωση της συνεργασίας μαζί του, προκειμένου να ενισχυθεί η «παγκόσμια και στρατηγική σύμπραξη» μεταξύ των δύο χωρών.
Οι αντιδράσεις στη Μ. Ανατολή
Στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, οι πρώτες αντιδράσεις για τη νίκη Τραμπ ήρθαν από το Ισραήλ, το οποίο προσβλέπει ότι η απροκάλυπτη στήριξη των εγκλημάτων του από την κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχιστεί και με τον νέο πρόεδρο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, συνεχάρη τον Τραμπ για την «ιστορική επιστροφή» του στον Λευκό Οίκο, η οποία «προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα για την Αμερική και μια ισχυρή επαναδέσμευση στη μεγάλη συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αμερική».
Από την άλλη, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκτίμησε ότι η απώλεια της νίκης από τους Δημοκρατικούς είναι το φυσικό τίμημα για την «εγκληματική στάση» της ηγεσίας τους απέναντι στη Γάζα.
Στο Ιράν, η κυβερνητικός εκπρόσωπος, Φατεμέχ Μοχατζερανί, δήλωσε ότι «οι εκλογές στις ΗΠΑ πραγματικά δεν είναι δική μας δουλειά. Οι πολιτικές μας είναι σταθερές και δεν αλλάζουν ανάλογα με τα άτομα. Προνοήσαμε από πριν και δεν θα υπάρξει αλλαγή στον βιοπορισμό του λαού μας».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αλί Φανταβί, ανέφερε σήμερα πως η Τεχεράνη και οι ένοπλες οργανώσεις με τις οποίες έχει συμμαχήσει στην περιοχή είναι έτοιμες για αντιπαράθεση με το Ισραήλ, καθώς το Ιράν δεν αποκλείει ένα προληπτικό πλήγμα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μετέδωσε το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA).