Έκρηξη στη Βηρυτό: Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου «κατηγορείται για αμέλεια»

Βηρυτός, Λίβανος - Έκρηξη στο λιμάνι
Βηρυτός, Λίβανος – Έκρηξη στο λιμάνι / Πηγή: Associated Press

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, και τρεις πρώην υπουργοί κατηγορήθηκαν για αμέλεια που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδων και τραυματισμών σε χιλιάδες κατά τη μαζική έκρηξη του λιμένα της Βηρυτού του Αυγούστου.

Ο Φάντι Σάουαν, ο δικαστής που διερευνά την έκρηξη, κατηγόρησε την Πέμπτη τον Ντιάμπ, τους πρώην υπουργούς δημοσίων έργων Γκάζι Ζαϊτέρ και τον Γιουσέφ Φενιανό και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλί Χασάν Χαλίλ, σύμφωνα με ανώτερη δικαστική πηγή στο Aljazeera.

Η απόφαση του δικαστή έρχεται δύο εβδομάδες αφότου έστειλε επιστολή στο κοινοβούλιο του Λιβάνου ζητώντας από τους νομοθέτες να ερευνήσουν τους υπουργούς για την έκρηξη σε ειδικό κοινοβουλευτικό δικαστήριο για τη δίωξη ανώτερων αξιωματούχων. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri αρνήθηκε.

Σε απόκριση στις κατηγορίες, το γραφείο του Diab ανέφερε σε δήλωσή του ότι η «συνείδηση ​​του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη» και ότι είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα της έκρηξης με «υπεύθυνο και διαφανή» τρόπο.

Το γραφείο του Ντιάμπ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συμμορφωθεί με την κίνηση του Σάουαν να τον ανακρίνει, ισχυριζόμενος ότι ο Σάουαν παραβίασε το σύνταγμα παραβιάζοντας τον ρόλο του κοινοβουλίου, το οποίο διαθέτει εξειδικευμένο δικαστήριο για τη δίκη ανώτερων αξιωματούχων.

Με πληροφορίες από: aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...