ΕΚΤ: Χωρίς τέλος φτώχεια και ακρίβεια

Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί εδώ και μερικές μέρες να επικρατεί στην κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα και στους επιχειρηματικούς ομίλους ένα πανηγυρικό κλίμα για την περιβόητη «επενδυτική βαθμίδα», ωστόσο για τα λαϊκά νοικοκυριά τα βάσανα, η φτώχεια και η ακρίβεια δεν έχουν τέλος. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό συμπέρασμα από όσα είπε χτες σε δύο συνεντεύξεις της σε τηλεοπτικούς σταθμούς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα είναι τόσο ωμοί και κυνικοί που ενώ συνεχίζεται η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα απασχολήσουν ζητήματα που αφορούν τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η σφαγή …για τις τιμές και τους δείκτες. Είπε λοιπόν η Λαγκάρντ: «Φυσικά, ως τραπεζίτες – ως κεντρικοί τραπεζίτες για την ακρίβεια – πρέπει να κοιτάξουμε την αποστολή μας. Τι επίπτωση θα έχει (σ.σ. η σφαγή των Παλαιστινίων) και παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μορφής σύγκρουση, τι επίπτωση μπορεί να έχει στην οικονομία μας».

Αυτό που ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ότι «απαιτείται συνετή πειθαρχία στα δημοσιονομικά» και «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», πράγμα που σημαίνει βέβαια ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και θα προστεθούν κι άλλα. Θα συνεχιστούν τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη περίοδο και οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, πάντα σε συνδυασμό «με την πλήρη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», που προϋποθέτουν σειρά νέων μέτρων σε βάρος του λαού.

Με μια απολύτως ωμή διατύπωση, η Λαγκάρντ είπε ότι και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ύψη, για να μειωθεί ο πληθωρισμός, και η ακρίβεια θα παραμείνει, αφού «οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα της προ-COVID περιόδου» και τα όποια μέτρα – ψίχουλα πάρθηκαν για τη δήθεν ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος θα πρέπει να παρθούν πίσω.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου, κάτι που προκύπτει από την ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» αλλά και από την προσφορά της ιταλικής UniCredit για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank. Ανθεκτικότητα που βέβαια πέρασε από την ψήφιση 400 αντεργατικών νόμων την περίοδο 2019 – 2023 και άλλων 14 από τον περασμένο Ιούλη μέχρι σήμερα, μεταξύ τους και του νόμου για το 13ωρο, την επέκταση της «ευέλικτης» εργασίας και άλλα. Ανθεκτικότητα που προέκυψε από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων κατά 3,16 δισ. ευρώ πάνω από τα προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού το 9μηνο του 2023, ανεβάζοντας στο 7,5% την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Και, βέβαια, με τη νομοθέτηση μέχρι και πέρυσι τον Ιούνη περισσότερων από 200 αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για τις δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία περιλαμβάνονται δεκάδες νέα προνόμια και απαλλαγές για το κεφάλαιο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...