Έκτακτη σύνοδος υπουργών άμυνας ΝΑΤΟ: Ακόμα περισσότερο στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας

ΝΑΤΟ

Σε πολεμικούς ρυθμούς η σημερινή έκτακτη σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ και στο επίκεντρο είναι η ακόμα περισσότερο στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας. Έχουν προσκληθεί ο Ουκρανός ομόλογός τους Ολεξίι Ρέζνικοφ, όπως και οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας – κρατών που δεν είναι μέλη του NATO.

Πριν την έναρξη των εργασιών είχαν συνάντηση ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

«Η παρουσία μας εδώ στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι στην στήριξη της Ουκρανίας» δήλωσε ο Λ. Όστιν και πρόσθεσε πως «είναι εγγυημένη η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ και στο άρθρο 5 και αυτή τη δέσμευση θα την τηρήσουμε μέχρι κεραίας»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στην έκτακτη σύνοδο θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από πλευράς Ρωσίας για τη πρόθεση μας να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους μας. Το ΝΑΤο έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση δεν θα επεκταθεί πέραν της Ουκρανίας και αυτό είναι ο λόγος που έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας στην νοτιοανατολική πτέρυγα».

Το NATO έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στην ανατολική του πτέρυγα και έχει ενεργοποιήσει σχέδια για την αντιμετώπιση διαφόρων μελλοντικών σεναρίων. Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο ο Γ. Στόλτενμπεργκ είναι «εκατοντάδες χιλιάδες» τα μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων του NATO που έχουν τεθεί «σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης». Όπως είπε στην Ευρώπη σταθμεύουν σήμερα κάπου 100.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι 40.000 υπό τη διοίκηση του NATO. Έχουν επίσης αναπτυχθεί περισσότερες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, δίνοντας το υπόβαθρο της ανοιχτής εμπλοκής του ΝΑΤΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, που έχει κάνει τον λαό της Ουκρανίας «σάκο του μποξ», τόνισε ότι εδώ και «πολλά χρόνια» κράτη – μέλη του έχουν εκπαιδεύσει «δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που τώρα πολεμούν στην πρώτη γραμμή, ενώ έχουμε δώσει και σημαντικές ποσότητες όπλων και καυσίμου, όπλα που βόηθησαν στην κατάρριψη ρωσικών μαχητικών και στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων», «μέσα που βοηθούν σήμερα την Ουκρανία να πολεμήσει, να επιβραδύνει τη ρωσική εισβολή» όπως είπε, προσθέτοντας ότι και σήμερα το ΝΑΤΟ παρέχει «στρατιωτικό υλικό, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία, όπως έκανε – από τις πρώτες μάλιστα – η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στέλνοντας τυφέκια εφόδου, αντιαρματικά και άλλο υλικό, πρόσθετα και στη διάθεση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και δυνάμεων για τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Μετά τη νατοϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόντιν Όστιν θα επισκεφθεί τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...