«Πραγματιστική» χαρακτήρισε την έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας κατά την κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το κείμενο της Έκθεσης από τον ίδιο τον Εν. Λέτα.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση αφορά «το μέλλον της ενιαίας αγοράς» και μαζί με αυτήν του Μάριο Ντράγκι για «το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας» εκπονήθηκαν για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η θέση της και κατ’ επέκταση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό με αμερικάνικες και κινέζικες πολυεθνικές.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτηριστικό γνώρισμα της έκθεσης αποτελεί η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης και του βαθέματος του προστατευτισμού στην ΕΕ, ενώ επιδιώκεται να απαντήσει στην αντίφαση του κατακερματισμού του εσωτερικού της ευρωενωσιακής αγοράς, ο οποίος, σύμφωνα με τον Εν. Λέτα, «ενισχύει τη δράση των αμερικάνικων και κινέζικων πολυεθνικών στο εσωτερικό της ΕΕ».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι στόχος της έκθεσης είναι ο περιορισμός των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να στηριχθούν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού οι ευρωενωσιακές πολυεθνικές και για αυτό προτείνει τη δημιουργία ενιαίων αγορών (Τηλεπικοινωνίες, Χρηματιστήριο, Άμυνα), αξιοποίηση νέας τεχνολογίας και βιομηχανίας, προώθηση κοινών επενδυτικών σχεδίων σε «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, δημιουργία μηχανισμού κρατικών επενδύσεων και Ταμείου Αλληλεγγύης για την «ισχυροποίηση του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και σε επίπεδο οικονομίας της ΕΕ στον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους».
Λόγος έγινε και για την αντίφαση που εκφράζεται και τα συμφέροντα που συγκρούονται αυτή τη στιγμή στους κόλπους της ΕΕ, με τον Ν. Καραθανασόπουλο να παρουσιάζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διαφορετικές τοποθετήσεις Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σοσιαλδημοκρατών και «πρασίνων», από τη μία, και των ακροδεξιών, από την άλλη, σε μία πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ψηφιακά. Όπως εξήγησε, ΕΛΚ, σοσιαλδημοκράτες και «πράσινοι» τάχθηκαν υπέρ του περιορισμού της δράσης αμερικανικών πολυεθνικών στην ψηφιακή αγορά, ενώ οι ακροδεξιοί υπέρ της απελευθέρωσης αμερικανικών πολευθνικών στις πλατφόρμες.
Απαντώντας σε όσα είπε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περί καλύτερης διαβίωσης των λαών στην ΕΕ παλιά, ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι αυτό σταμάτησε λόγω των σοσιαλιστικών ανατροπών και της αντεπανάστασης και έτσι, «επιβεβαιώθηκε η σκληρή βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος που οδηγεί σε πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση».
Σε αυτήν τη βαρβαρότητα, υπογράμμισε, απάντηση δεν μπορούν να θεωρούνται μέτρα προστατευτισμού και ισχυροποίησης των πολυεθνικών της ΕΕ, αλλά ο σοσιαλιστικός ανθρωπισμός, με τον οποίο και τάσσεται το ΚΚΕ.