Έκθεση SIPRI: Μεγαλώνει η πυρηνική απειλή για τους λαούς

Η πυρηνική απειλή για τους λαούς όλου του κόσμου αναμένεται να μεγαλώσει και το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο να μεγεθυνθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI).

Μπορεί η συζήτηση για έναν πυρηνικό πόλεμο να εξελίσσεται προς το παρόν σε επίπεδο απειλών και προειδοποιήσεων, ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έθεσε το ζήτημα στην «ημερήσια διάταξη».

Οπως σημειώνουν άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις, στρατιωτικοί αναλυτές και «δεξαμενές σκέψης», η ένοπλη ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας «εγκαινιάζει» μια νέα φάση παγκόσμιου γεωπολιτικού ανταγωνισμού «μεγάλων δυνάμεων» και αναμένονται σεισμικές ανακατατάξεις. Προφανώς όχι μέσω «συμφωνιών» και «διπλωματίας», αλλά και με ένοπλα, στρατιωτικά μέσα.

Σε αυτό το πλαίσιο και το SIPRI διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο εδώ και 35 χρόνια, μετά τον «ψυχρό πόλεμο». Περίοδος που σηματοδοτεί την ισχυροποίηση της καπιταλιστικής Ρωσίας, η οποία διεκδικεί τη «θέση» της και θέτει τους όρους της στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και την άνοδο της καπιταλιστικής Κίνας, που απειλεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Αμφισβητείται η κυριαρχία του ΝΑΤΟ και της «Δύσης», προτάσσεται το αφήγημα του λεγόμενου «πολυπολικού κόσμου», που τάχα θα φέρει «ισορροπία» δυνάμεων και συμφερόντων.Μειώνονται μόνο τα πυρηνικά που έχουν αποσυρθεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, στις αρχές του 2022 τα 9 κράτη με πυρηνικά οπλοστάσια (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα) διέθεταν 12.705 πυρηνικές κεφαλές, 375 λιγότερες απ’ ό,τι στις αρχές του 2021. Σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνονται και αποσυρθείσες κεφαλές που αναμένουν αποσυναρμολόγηση.

Αυτή η ελαφρά μείωση είναι στην πραγματικότητα «εικονική» ή δευτερεύουσας σημασίας. Η μείωση του συνολικού αριθμού των πυρηνικών όπλων οφείλεται στην αποσυναρμολόγηση ρωσικών και αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών «που είχαν αποσυρθεί από τη στρατιωτική υπηρεσία πολλά χρόνια πριν», ενώ ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που θεωρούνται επιχειρησιακά παραμένει «συγκριτικά σταθερός».

Συνολικά, το 2022, τα αποθέματα των 9 χωρών σε πυρηνικές κεφαλές που προορίζονται για χρήση από τις Ενοπλες Δυνάμεις ανήλθαν σε 9.440, στοιχείο που δεν δείχνει τάση μείωσης.

Αντίθετα, «όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους και τα περισσότερα οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικές στρατηγικές», δηλώνει ο Γ. Γουάν, διευθυντής του Προγράμματος Οπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI.

Από το ρεκόρ του 1986, με πάνω από 70.000 κεφαλές, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά πέντε φορές εξαιτίας της σταθερής μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ.

Ομως, η εποχή του «πυρηνικού αφοπλισμού» οδεύει στο τέλος της και σύντομα θα φθάσουμε σ’ ένα σημείο όπου «ο αριθμός των πυρηνικών όπλων στον κόσμο μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται, φαινόμενο αληθινά επικίνδυνο», τονίζει ο Μ. Κόρντα, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Οι δαπάνες των πυρηνικών δυνάμεων για εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων τους αυξήθηκαν κατά 9% το 2021 (6,5 δισ. δολάρια επιπλέον), φτάνοντας τα 82,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN).

Μόνο οι ΗΠΑ δαπάνησαν 44,2 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος για εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους την περασμένη χρονιά, αυξημένο κατά 12,7% σε σύγκριση με το 2020, ενώ η Κίνα 11,7 δισ. (+10,4%).

Οι προϋπολογισμοί στη Ρωσία (8,6 δισ. δολάρια), στη Γαλλία (5,9 δισ.), στη Βρετανία (6,8 δισ.) και στο Πακιστάν (1,1 δισ.) για τα πυρηνικά όπλα ήταν ελαφρά αυξημένοι, ενώ η Ινδία μείωσε τις δαπάνες στα 2,3 δισ. (έναντι 2,5 το 2020).

Το Ισραήλ δαπάνησε 1,2 δισ., όσα και την προηγούμενη χρονιά. Η ICAN υπολογίζει τις δαπάνες της Βόρειας Κορέας για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα στα 642 εκατ. δολάρια (από 700 εκατ. το 2020).

Τέλος, η εν λόγω ΜΚΟ αναφέρει πως τα κράτη πλήρωσαν για νέες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες 30,2 δισ. δολάρια για να εκσυγχρονίσουν τα πυρηνικά οπλοστάσια και αυτές οι εταιρείες αγόρασαν τις υπηρεσίες κέντρων μελετών και ομάδων πίεσης για να υπερασπιστούν τη χρησιμότητα των πυρηνικών όπλων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...