Ελλάδα: Συνεργασία με Ινδία, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή

Δένδιας
Πηγή: Eurokinissi

Τηλεδιάσκεψη είχε χτες με τον Ινδό ομόλογό του S. Jaishankar ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τις κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν κατόπιν πως ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πως «η ενίσχυση των δεσμών καθίσταται σημαντική, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι, όπως είπε και ο υπουργός στη Βουλή, το Πακιστάν κάνει κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία», δείχνοντας την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας που μεγαλώνει.

Επιπλέον συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνολογία, ενώ συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση των δύο υπουργών όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Ινδός ΥΠΕΞ «υπερθεμάτισε» αναφερόμενος «στη διευθέτηση σχετικής διαφοράς που είχε η Ινδία με το Μπαγκλαντές μέσω Διεθνούς Διαιτησίας. Πρόσθεσε δε ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης που βγήκε, αμφότερες οι χώρες είχαν και έχουν την υποχρέωση να τη σεβαστούν και εφαρμόσουν πλήρως», ενώ «εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης επαφών και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου».

Σχετικά με το πλαίσιο αυτών των διακρατικών συνεργασιών, δεν αφήνονται παρερμηνείες απο τον ‘ενθουσιώδη’ Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος με απανωτές αναρτήσεις του έσπευσε να πανηγυρίσει για την τηλεδιάσκεψη, χαρακτηρίζοντας «φανταστικό» το γεγονός ότι «δυο εταίροι στρατηγικού διαλόγου με τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο έρχονται σε επαφή, τη στιγμή που η Ινδία κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, και το ελληνικό ΥΠΕΞ οξύνει τη στρατηγική του στην Ασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...