Ελλάδα – Τουρκία: Ολοκληρώθηκε ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών

Πηγή: twitter/ΥΠΕΞ Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη το απόγευμα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Πρόκειται για τον 3ο γύρο διερευνητικών επαφών που διεξάγεται φέτος.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών παρακάθισαν σε γεύμα. Αργότερα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί γραπτή ανακοίνωση που θα αναφέρει τη διεξαγωγή των συνομιλιών και θα προαναγγέλλει τον επόμενο γύρο στην Ελλάδα, πιθανότατα σε 6 μήνες. Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και το περιεχόμενό τους δεν δημοσιοποιείται.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι συνομιλίες αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, μέχρι και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία ορισμένων εξ αυτών καθώς και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ζητούμενο πάντως των συνομιλιών σε αυτήν τη χρονική συγκυρία είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες «διευθετήσεις» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, με την κάθε αστική τάξη βέβαια να διεκδικεί αναβάθμιση των συμφερόντων της και κομμάτι από τη «μοιρασιά της λείας» στην περιοχή.

Δείτε ακόμα...