Ελληνική Πρεσβεία στην Τουρκία: Διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα τουρκική Navtex

Το ερευνητικό πλοίο «CESME» / Πηγή: marinetraffic.com

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που «τρέχουν» οι διεργασίες με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση στην περιοχή, υπό τις ευρωατλαντικές «ευλογίες» και τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» ετοιμάζεται να πλεύσει προς την περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα, μέσω νέας Navtex, δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου. Σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της, η άφιξη του πλοίου θα έχει περισσότερο συμβολική σημασία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προσέρχεται στο παζάρι διατηρώντας το σύνολο των αξιώσεών της. 

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γραπτή ρηματική διακοίνωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Παπαϊωάννου.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι’ αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη»(!) δανειζόμενος εκφράσεις που συνήθως χρησιμοποιεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε ανάλογο ύφος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε λόγο για «αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθάει το θετικό κλίμα». Θετικό κλίμα, μπορούν να αντιλαμβάνονται μόνο τα μεγαθήρια της Ενέργειας που σε κάθε περίπτωση θα βγουν κερδισμένα απ’ τις όποιες συνομιλίες.

Η τουρκική Navtex ισχύει από σήμερα μέχρι τις 2 Μάρτη, κι ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα επίκειται ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών. Η περιοχή που έχει δεσμευτεί φτάνει σε απόσταση μόλις 7 μιλίων από την Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου, υπενθυμίζοντας πέραν όλων των άλλων ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων. 

Δείτε ακόμα...