Ελληνοαμερικανική Συμφωνία: Χιλιάδες λαού απαίτησαν να ακυρωθεί – Καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικάνική συμφωνία που ψήφισε η Βουλή - ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ
Φώτο Αρχείου / Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικάνική συμφωνία που ψήφισε η Βουλή – ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ – 12/05/2022 Πηγή: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία – Καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απαίτησαν με το μεγάλο τους συλλαλητήριο χιλιάδες λαού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, Σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν στην Αθήνα, στα Προπύλαια μία από τις πιο μεγάλες και μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Εργατικά Σωματεία και Συνδικαλιστικές Ενώσεις, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι Γυναικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς καταδίκασαν την επικίνδυνη για τον λαό Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, την πολιτική που μετατρέπει την επικράτεια της χώρας σε «ΝΑΤΟικο έδαφος» και οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών.

Συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με συνεχή συνθήματα, όπως «Η συμφωνία τώρα να αποσυρθεί, έξω οι Βάσεις και οι Αμερικανοί», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «Εμείς δεν υπογράφουμε τη Συμφωνία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία» πορεύτηκαν στη Βουλή.

Ήταν μάλιστα τέτοιος ο όγκος της συμμετοχής, που οι διαδηλωτές για να χωρέσουν όλοι στο Σύνταγμα, ανεβαίνοντας από τη Σταδίου, δεν κατάφεραν να στρίψουν ούτε από την Όθωνος ούτε από την Ξενοφώντος. Το τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι συνέχισε στη Φιλελλήνων, έστριψε αριστερά στη Σουρή και μετά αριστερά στη Βασιλίσσης Αμαλίας, ώστε να απλωθεί μπροστά από τη Βουλή.

Μάλιστα, όταν η κορυφή της διαδήλωσης έφτασε στο ύψος των Λουλουδάδικων στη Βουλή, η «ουρά» της πορείας «έμπαινε» ακόμα από την οδό Σταδίου στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.

«Οι φοιτητές, η νεολαία δεν ανεχόμαστε να φεύγουν από τη χώρα μας πολεμικοί εξοπλισμοί, πύραυλοι και αεροπλάνα για να σκοτώνουν λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές και τις σπουδές μας, αλλά δίνονται την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, για να αγοράζουμε υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, δήθεν για την άμυνα της χώρας μας», σημείωσε μεταξύ άλλων από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια ο Κώστας Δέμος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας.

Συνεχίζουμε, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον αγώνα μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους, όπου κι αν περιοδεύουν, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς», τόνισε στην ομιλία του στα Προπύλαια ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό.

Στη Θεσσαλονίκη

«Η Συμφωνία τώρα ν’ αποσυρθεί – έξω οι Βάσεις και οι Αμερικανοί», απαίτησαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο, που πραγματοποίησαν ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. 

Παράλληλα, δήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας, με επόμενο σταθμό την πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη, στις 11 το πρωί από το Γ’ Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Στη συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα των Φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, έδωσαν το «παρών» η ΕΔΥΕΘ, Εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Φοιτητών και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Δ. Κουτσούμπας: Ιστορικά επικίνδυνη για το λαό η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

Είναι ιστορικά επικίνδυνη για το λαό, ιστορικά επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και είναι ιστορικές οι ευθύνες όσων την ψηφίσουν, αλλά και όσων την προετοίμασαν, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με κατάληξη τη συμφωνία – έκτρωμα που θέλει να κομίσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολιάζοντας τα περί θωράκισης της χώρας από την τουρκική επιθετικότητα σημείωσε ότι «ούτε οι δικοί σας δεν σας πιστεύουν» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ιστορικά πλήρως χρεοκοπημένο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Πρόσθεσε ότι η χώρα δένεται ακόμα περισσότερο στο ΝΑΤΟικό άρμα διότι αυτό επιβάλουν τα συμφέροντα μερίδων της άρχουσας τάξης της Ελλάδας. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το πανό που ανάρτησε το ΚΚΕ στην Ακρόπολη, με σύνθημα «Όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου» τίμησε την αγωνιστικότητα του λαού μας. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», που είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνουν οι σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επικύρωση της Συμφωνίας.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...