Ελληνοτουρκικά: Ανοίγει και άλλο η ατζέντα, όσο πλησιάζει η συνάντηση στην Αγκυρα

EUROKINISSI

Συνεχίζεται η πορεία για επώδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, πάνω και στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη», καθώς χτες έγινε, στο υπουργείο Αμυνας στην Αθήνα, συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ, μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο), ενώ ορόσημο θα είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μάη.

Των δύο αντιπροσωπειών για τα ΜΟΕ ηγήθηκαν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Μετείχαν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για ΜΟΕ είχε γίνει στις 13/11/23 στην Αγκυρα. Στη χτεσινή επισήμως «οι δύο πλευρές συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των ΜΟΕ του 2024 και δραστηριότητες ΜΟΕ για το 2025».

Με τους επικεφαλής και μέλη των δύο αντιπροσωπειών είχε «εθιμοτυπική συνάντηση» ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ο οποίος προηγουμένως μιλώντας στα «Παραπολιτικά» έκανε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δραστηριότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν».

Πρόσθεσε, βάζοντας ενστάσεις και προαπαιτούμενα της ντόπιας αστικής τάξης στο διμερές παζάρι, ότι «όσο παραμένουν στο τραπέζι ανυπόστατες αιτιάσεις, όπως για το casus belli, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Αλλωστε, η τουρκική αστική τάξη δεν χάνει ευκαιρία να φέρει στο προσκήνιο τις απαράδεκτες αξιώσεις της, αξιοποιώντας σε κάθε περίσταση το ΝΑΤΟικό πλαίσιο.

Χαρτο-πόλεμος με NAVTEX

Χαρακτηριστικά, προχτές οι αρμόδιες ελληνικές αρχές του Σταθμού Ηρακλείου εξέδωσαν τη NAVTEX HA14 -354/25 για πραγματοποίηση χτες συνεκπαίδευσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων (η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, η δύναμη κρούσης του ισπανικού αεροπλανοφόρου «Juan Carlos», συν μέσα από Ελλάδα και Τουρκία) στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η Τουρκία έσπευσε να εκδώσει τη δική της αναγγελία, τη NAVTEX 0394/24, υποστηρίζοντας ότι ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε αναγγελία για περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στην Τουρκία και για τον λόγο αυτό «επανεκδίδει» την αναγγελία για την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ο Σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει μια ακόμη NAVTEX (0391/24) την Παρασκευή, με την οποία επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό περί δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο, απαιτώντας μάλιστα να εξαιρεθούν τα νησιά αυτά και τα χωρικά ύδατά τους από τον προγραμματισμό ασκήσεων.

ΗΠΑ: «Βρείτε τα»!

Εξάλλου, καθώς το παζάρι εξελίσσεται υπό ευρωατλαντική σκέπη, δεν περνούν απαρατήρητες και οι προτροπές του πρ. υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Κέρι ουσιαστικά για συνδιαχείριση ζητημάτων στο Αιγαίο. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες την πρόθεσή της να ανακηρύξει δύο επιπλέον θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων.

Αντιδρώντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του απείλησε ότι δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται». Στέλνοντας ταυτόχρονα σήμα για συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση ή όποια άλλη φόρμουλα καταληχθεί, «υπενθύμισε» ότι το περιλάλητο «Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο».

Ταυτόχρονα, και πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας «σχολίασαν» σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα ότι «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος (του «να τα βρείτε»), ο Κέρι είπε, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ότι «υπάρχει πάντα μια γεωπολιτική διάσταση στην προστασία» των θαλασσών, εξ ου και «χρειάζεται διπλωματία», καλώντας τις δύο πλευρές «να προσπαθήσετε να βρείτε κοινό έδαφος ακόμα και αν υπάρχουν εντάσεις αλλού».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, έστειλε χτες μήνυμα, στην Αγκυρα και σε άλλα κέντρα, ότι «εμείς πιστεύουμε στον διάλογο. Πιστεύουμε στο κλίμα το οποίο έχει αποτυπωθεί, στον περιορισμό των παραβιάσεων», έστω και αν «αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος αυτός έχει εξαλείψει τις διαφορές. Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών», πρόσθεσε.

Και άλλη (επιχειρηματική) «θετική ατζέντα»

Σημειωτέον, εκτός από τα «περιβαλλοντικά», «κοινό έδαφος» ψάχνουν και στις μπίζνες. Διόλου τυχαία, τα ΜΟΕ ακολουθεί την Παρασκευή συνάντηση για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα». Αφορά συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που στρώνουν έδαφος και για τον «πυρήνα» των επικίνδυνων διευθετήσεων.

Στο πλαίσιο της «ατζέντας» ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express 7 ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, για Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω, γεγονός που διαφήμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε επίσκεψη την Παρασκευή στη Λέσβο, επιχειρώντας να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα του λαού στα – επικίνδυνα για τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Δείτε ακόμα...