Ελληνοτουρκικά: Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ – «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»

Eλληνοτουρκικά: Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ – «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»

Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή 28/8 στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε: «Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο».

Ωστόσο στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μάας, ακούστηκαν προτροπές, παραινέσεις και μια λίστα πιθανόν «κυρώσεων» προς την Τουρκία, για να συμμορφωθεί και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνουμε ότι ο κατάλογος αυτών των «κυρώσεων» θα τεθεί υπό περαιτέρω διαμόρφωση και για μια ακόμη φορά παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Για πολλοστή φορά αποδεικνύονται φρούδες οι ελπίδες των αστικών κομμάτων, της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε, έχουν τους λόγους τους και δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την αστική τάξη της Τουρκίας. Δεν θα διακινδυνεύσουν τα ισχυρά γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντά τους στη χώρα αυτή. Αντίθετα αναζητούν τρόπους για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία για την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών.

Τραπέζι «διαλόγου» στρώνουν οι ιμπεριαλιστές

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Καγκελάριος Μέρκελ, τόνισε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα του «διαλόγου» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αναφορά για το πλαίσιο καθώς και την αναγκαιότητα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι ιμπεριαλιστές της Γερμανίας με τις δηλώσεις της Μέρκελ θέλησαν να παρουσιάσουν ότι υπάρχει συστράτευση όλων των χωρών της Ε.Ε, παρά τις γνωστές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία δηλώνοντας: « Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση, να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο».

Για μια ακόμη φορά οι προθέσεις των ιμπεριαλιστών ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις τους και τη φραστική διαφοροποίηση, συγκλίνουν στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας του «διαλόγου» ανάμεσα στις δύο χώρες με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων προς όφελος των πολυεθνικών. Αυτό άλλωστε τόνισε και η Μέρκελ στη συνέντευξή της λέγοντας: «Παρά ταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία».

Η Γερμανία έχει μεγάλα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και οι πρωτοβουλίες που παίρνει κατατείνουν στο να τα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους, προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οι ψεύτικες προσδοκίες περί στήριξης της ΕΕ, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε αυτά που αποφάσισε το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, αναφέροντας ότι η Ε.Ε δεν έχει το δικαίωμα ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της Τουρκίας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσει.

Επίσης επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους και γι΄ αυτό το λόγο τα νησιά της δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ειδικά το Καστελόριζο.

Δείτε ακόμα...