Ελληνοτουρκικά: «Διάλογος» στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Πηγή: Eurokinissi

Καθώς το τουρκικό ερευνητικό «Οruc Reis», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, ερευνά για 3η βδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ενώ τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν χτες δύο υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Παναγιά, όπου σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισκέφθηκε διαδοχικά την Αθήνα και την Άγκυρα, με στόχο «να διασφαλίσει τον απευθείας διάλογο» μεταξύ των δύο μερών.

Από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τις δηλώσεις που έγιναν αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το πλαίσιο των οδυνηρών συμβιβασμών που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας  της περιοχής, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και παζαριών για την ευρύτερη περιοχή.

Επισήμως, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τονίστηκε «η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή». «Η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση», διακινούσαν ως εκτίμηση από το Μαξίμου. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Ν. Δένδια, ο οποίος στις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά κατηγόρησε την Τουρκία ότι «συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των γειτόνων, των εταίρων και των συμμάχων, με αποτέλεσμα «τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής». Πρόσθεσε δε πως «το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών» και αφορά ολόκληρη την ΕΕ και την ενεργητική ασφάλειά της ΕΕ , αλλά και την ασφάλεια της Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ θέτουν το «πλαίσιο» του ευρύτερου  παζαριού, στο οποίο η κυβέρνηση παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο Ν. Δένδιας επικαλέστηκε το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που «χρειάζεται υπεράσπιση, είτε η πρόκληση εναντίον του προέρχεται από την Τουρκία, είτε αφορά τη Λευκορωσία», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσβλέπει «στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων, που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος» και οι οποίες θα καταστήσουν σαφές ότι αν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα «θα επιφέρει συνέπειες».

Τέλος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο», αλλά όχι «υπό το καθεστώς απειλών», γιατί «δεν νοείται διάλογος τη στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία» της χώρας.

Πηγή: Eurokinissi

«Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός στο ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά του, ο Μάας σημείωσε ότι η κλιμάκωση των τελευταίων βδομάδων προκαλεί «στο ΝΑΤΟ μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό». «Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να δημιουργήσει την καταστροφή», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και γειτόνων δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα» και λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο».

«Θέλουμε να συμβάλουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες για διάλογο», συνέχισε, ζητώντας ξανά «άμεσες συνομιλίες» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, «κάτι που είχε συμφωνηθεί άλλωστε κάποτε και που θα έπρεπε ουσιαστικά να λάμβανε χώρα εδώ και καιρό», τόνισε, παραπέμποντας στις «διερευνητικές» συνομιλίες που είχαν δρομολογηθεί πάλι με γερμανική παρέμβαση προ ενός περίπου μήνα και πάγωσαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως οι συνομιλίες αυτές πρέπει να γίνουν επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εκτιμώντας πως «αν δώσουμε βάση στα λόγια της τουρκικής πλευράς φαίνεται να είναι διατεθειμένη να το πράξει», σπάζοντας τα κοντέρ της ευρωενωσιακής υποκρισίας και επιβεβαιώνοντας πως τα σχέδια της ΕΕ στην περιοχή δίνουν «αέρα» στα πανιά της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

O Χ. Μάας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

«Και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για διάλογο»

«Ακούω ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για διάλογο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Η Γερμανία είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει, ώστε να γίνει μέσα σε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ακόμη και οι απευθείας συνομιλίες και να εξασφαλιστούν αποτελέσματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σημειώνοντας το «πολύ κρίσιμο σημείο» στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ξεκαθαρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες προσδοκούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι που «χοντραίνει» σε Βόρεια Αφρική – Ανατολική Μεσόγειο – Μέση Ανατολή.

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ζητήσαμε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, αντί του αποκλεισμού της Τουρκίας» και ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε να καθορίζει η Ελλάδα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», καλώντας την Αθήνα «να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο» αλλά και σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο και για δίκαιο διαμοιρασμό αλλά κανένας να μη βάζει προϋποθέσεις στην Τουρκία». Μάλιστα, επέκρινε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ότι «δεν σέβεται τις ειλικρινείς προσπάθειες της Γερμανίας» και ότι «δική μας προσδοκία από την ΕΕ είναι μία ειλικρινής διαμεσολάβηση», συμπληρώνοντας ότι «αν κάνετε λάθος βήματα, αυτήν τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί … Δεν μπορούν να μας λένε “εσείς σταματήστε” και οι άλλοι να συνεχίζουν».

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Πηγή: EUROKINISSI

Άτυπη Σύνοδος υπουργών Άμυνας της ΕΕ

Ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, θα συμμετάσχει σήμερα στην Ατυπη Σύνοδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το το υπουργείο Αμυνας ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του στο περιθώριο της συνόδου «ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας,Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ

Και ασκήσεις

Από χτες είναι σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και της επίμαχης τουρκικής NAVTEX. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας Ναυτικής Δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με το αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL - 24/8/2020 / Πηγή : Πολεμικό Ναυτικό

Σήμερα ξεκινά μεγάλη άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας. Χτες βράδυ με ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι στην άσκηση θα πάρει μέρος και η Ιταλία, αναφέροντας ότι πρόκειται για έναρξη «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας» με στόχο την «ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου» και ως «απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους κανόνες δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Την ίδια ώρα, το ιταλικό αντιτορπιλικό «ITS DURAND DE LA PENNE» συμμετείχε σε ιταλο-τουρκική άσκηση μαζί με τις τουρκικές φρεγάτες «TCG GΟKSU» και «TCG FATΙH». Την άσκηση ανακοίνωσαν οι Τούρκοι σημειώνοντας ότι στόχο είχε «να προωθηθεί συντονισμός και διαλειτουργικότητα».

Δείτε ακόμα...