Ελληνοτουρκικά: Διεργασίες επιτάχυνσης των παζαριών

Πηγή: Eurokinissi

Εντείνονται οι διεργασίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο για Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο και Κυπριακό, με στόχο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης αλλά και της διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χτες πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας με αξιωματούχο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ευρωατλαντικής συμμαχίας, για τη δημιουργία της ΝΑΤΟικής «πλατφόρμας αποκλιμάκωσης», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση, αύριο Πέμπτη, 17 του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του χτες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την εκκίνηση του παζαριού με την Τουρκία. «Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ», δήλωσε, καλώντας την Τουρκία να συνεχίσει «το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση», αφού «έχει ακόμα χρόνο – πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής», και προσθέτοντας πως «η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να έχει συνέπεια». Ενώ επανέλαβε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».

Ο Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελληνοτουρκικά και επανέλαβε την πρότασή του για μια πολυμερή συνάντηση των χωρών της περιοχής, «πέρα από τον διμερή διάλογο», όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, της οικονομικής συνεργασίας και της Ενέργειας, τα σχέδια συνεκμετάλλευσης δηλαδή, ενώ έκλεισε το μάτι στην Τουρκία λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει…».

Πηγή: Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός είχε χτες και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση συζητήθηκαν το Προσφυγικό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ενώ ενδεικτικό της έντασης των διεργασιών είναι και το χτεσινό δημοσίευμα της «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο, μετά από συνομιλίες Γαλλίας και Γερμανίας έχει συμφωνηθεί η διαδικασία «να μην καθυστερήσει περαιτέρω», ώστε οι πρώτες επαφές να πραγματοποιηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 – 25 Σεπτέμβρη, ίσως και πάλι στο Βερολίνο. Αναφέρει επίσης ότι επιδίωξη του Βερολίνου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν και συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ακόμα, η «Μιλιέτ» σημειώνει ότι η Αγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια, αλλά και έχει ζητήσει να μην υπάρξει άμεση εμπλοκή της Γαλλίας.

Άρθρα Δένδια – Τσαβούσογλου

Άρθρα του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσίευσε η χτεσινή «Καθημερινή».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ξανά πως «είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής (σ.σ. για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» και εμφάνισε τις πρόσφατες συμφωνίες σκοπιμότητας με Ιταλία και Αίγυπτο που ανοίγουν το δρόμο στις επόμενες επικίνδυνες «διευθετήσεις», ως απόδειξη της διάθεσης της Αθήνας για «επίλυση διαφορών», καταλήγοντας ότι «το ίδιο θα θέλαμε να επιτύχουμε και με τους υπόλοιπους γείτονές μας, aυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία».

Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Ο δε Τούρκος ομόλογός του τόνισε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είχαν πάντα δύο επιλογές: Είτε να έρθουν σε αντιπαράθεση με έναν τρόπο που θα πλήξει και τις δύο χώρες, είτε να βρουν μια αμοιβαία συνταγή win-win ώστε να καθορίσουν έναν αμοιβαία επωφελή δρόμο προς το μέλλον». Επίσης προτείνει τη «δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων». Σημειώνει επίσης πως «η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση», ότι «οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις …οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν» και πως «μια σειρά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία μέσω της ΕΕ, η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων».

Νέες Νavtex

Την ίδια ώρα, πάντως, η Τουρκία εξέδωσε χτες νέα Navtex για την παράταση (μέχρι 20 Οκτώβρη) των ερευνών του «Γιαβούζ» και τριών ακόμα πλοίων στη Μεσόγειο που βρίσκονται εδώ και καιρό στα ανοιχτά της Κύπρου.

Εξέδωσε επίσης άλλη Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ενώ εξέδωσε και αντι-Navtex, αντιδρώντας σε ελληνικές ασκήσεις κοντά στη Χίο, επαναφέροντας και τις απαράδεκτες απαιτήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Νέα παρέμβαση Πομπέο

Την ίδια στιγμή, νέα παρέμβαση έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «France Inter» είπε ότι «πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ. ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», διατύπωση που χωράει βέβαια διάφορες ερμηνείες, μεταξύ αυτών και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Πομπέο
Πηγή: Eurokinissi

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επιστροφή του «Οruc Reis» στο λιμάνι της Αττάλειας ένα «σημαντικό βήμα» και σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν το διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ως μοναδικό μέσο για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συζητήσεις με την Αίγυπτο

Συναντήθηκε επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με αντικείμενο «την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των συνεργειών Ελλάδας – Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις», ενώ «επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για σύγκληση τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, το προσεχές διάστημα».

Πηγή: Eurokinissi

Με τον Σ. Σούκρι συναντήθηκε και ο Ν. Δένδιας, για να συζητήσουν σύμφωνα με το υπουργείο «τρόπους για επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Αιγύπτου με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ» που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα, της συμφωνίας με τις γνωστές προβλέψεις που ανοίγουν το δρόμο και στις υπόλοιπες επικίνδυνες «διευθετήσεις» και με την Τουρκία.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε πως «έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε διάλογο. Εμφανώς να συμμετέχουμε και σε διάλογο με την Τουρκία, για την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, εφόσον οι παράνομες ενέργειες, οι απειλές, οι εκβιασμοί λάβουν οριστικό τέλος».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος, σε στενή συνεργασία, καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολυτάραχη περιοχή του πλανήτη όπου και οι δύο βρισκόμαστε», ενώ δεν παρέλειψε να εντάξει σε αυτές τις προσπάθειες και τις υπόλοιπες πλευρές του αμερικανικού σχεδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτες πρώτες τις «συμφωνίες ομαλοποίησης σχέσεων του κράτους του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν» οι οποίες αργότερα υπογράφτηκαν στην Ουάσιγκτον.

Δείτε ακόμα...