Ελληνοτουρκικά: Διεργασίες για έναρξη διαλόγου με γνώμονα την ΝΑΤΟική συνοχή

Φώτο Αρχείου, Πηγή: EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που επιταχύνουν «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και τη δρομολόγηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα ανακοίνωση του Μαξίμου, συζητήθηκε η αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis».

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η επικοινωνία έγινε «στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων» Στόλτενμπεργκ «με Ελληνες και Τούρκους ηγέτες», και ότι είχε προηγηθεί, προχτές, η επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν.

Επισήμως, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος «χαιρέτισε την πρόσφατη ανακοίνωση ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν διερευνητικές διπλωματικές συνομιλίες» και «τόνισε τη σημασία της επίλυσης της κατάστασης σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΝΑΤΟ - Βρυξέλλες
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟ – Βρυξέλλες / Πηγή: Eurokinissi

Επίσης από το ΝΑΤΟ υπογραμμίζεται ότι «στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν συναντηθεί πολλές φορές στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να δημιουργήσουν μηχανισμούς αποσυμπίεσης για την πρόληψη περιστατικών και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα». Σε αυτήν τη βάση, ο γγ «σημείωσε την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για θέματα κοινής ασφάλειας», επιβεβαιώνοντας πως το επίδικο της ΝΑΤΟικής «συνοχής» δίνει τον τόνο των επικίνδυνων εξελίξεων και «διευθετήσεων».

Συνάντηση Πομπέο – Ελπιδοφόρου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο που θα επισκεφθεί την Ελλάδα, στις 28 και 30 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε χτες με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος του εξέφρασε τις «ανησυχίες» του «για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ειρήνη στη Μεσόγειο και την Αγία Σοφία». Ζήτησε οι ΗΠΑ «να υποστηρίξουν τη διεθνή νομιμότητα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, την ειρήνη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας», ενώ συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με τον αρχιεπίσκοπο να σημειώνει πως ο Πομπέο τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια θετική έκβαση.

Σήμερα το μεσημέρι ο Ν. Δένδιας συναντιέται στην Αθήνα με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ζητά η Τουρκία

Στην Άγκυρα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χτες ότι «το τουρκικό έθνος δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα δικαιώματά του σε γη, νερό και αέρα» αλλά και ότι «είναι πρόθυμο για διάλογο μέσα από κάθε πλατφόρμα, με στόχο τον δίκαιο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων».

Το ΣΕΑ καλεί την Ελλάδα να «λογικευτεί», κατηγορώντας την ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Το ΣΕΑ αναφέρει επίσης ότι είναι πρωτίστως υπέρ του διαλόγου. «Καλούμε τις χώρες που στρατιωτικοποιούν τα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες να κινούνται με κοινή λογική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι «η Τουρκία στηρίζει τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών ενέργειας στην περιοχή και πρωτίστως είναι υπέρ του διαλόγου».

Σύμφωνα με το ΣΕΑ, «η Τουρκία, η οποία σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διαφορά τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων, του δικαίου και της δικαιοσύνης, διατηρεί μια στάση στο ίδιο πλαίσιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει γίνει έκκληση στην ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς και τα κράτη που παρεμβαίνουν στις διαφορές να σεβαστούν αυτή την στάση αρχής της χώρας μας καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της “ΤΔΒΚ”».

Τη σφραγίδα των επικίνδυνων σχεδίων των φέρουν οι διεργασίες για τις «διευθετήσεις» σε Ανατολική Μεσόγειο και Ελληνοτουρκικά, που «τρέχουν» σε προσκήνιο και παρασκήνιο. Την ίδια ώρα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου μπαίνουν στο «χειρουργικό τραπέζι» των παζαριών ΕΕ και Τουρκίας, που ανοίγουν σε όλο το εύρος – Ενεργειακά, Μεταναστευτικό, Συρία, Λιβύη.

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ: Ισχυρή Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση

Αποκαλυπτικός για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και τους ανταγωνισμούς τους με Ρωσία και Κίνα, ήταν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Στίβεν Μπίγκαν, ο οποίος μίλησε σε συνδιάσκεψη που οργάνωσαν το Αμερικανοτουρκικό και το Τουρκοαμερικανικό Επιμελητήριο χτες, βάζοντας το «πλαίσιο» του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Μια ισχυρή Τουρκία, αγκυροβολημένη στη Δύση, δημιουργεί ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, μια ισχυρή διμερή οικονομική σχέση» είπε και επέμεινε πως «στη διάρκεια των 7 δεκαετιών που η Τουρκία εντάχτηκε στο ΝΑΤΟ, σχεδόν κάθε πλευρά του κόσμου άλλαξε σημαντικά… Μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Μπίγκαν έκανε λόγο για τις «κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και γεννούν κινδύνους και για την Τουρκία και για τις ΗΠΑ» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι μαζί με τους συμμάχους της «τροφοδότησε τη σύγκρουση» στη Λιβύη με την εταιρεία μισθοφόρων «Wagner», «ώστε να προχωρήσουν οι γεωπολιτικοί της στόχοι και να αποκτήσει μία σταθερή βάση στη Βόρεια Αφρική, απειλώντας δυνητικά τα συμφέροντα τα δικά μας και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Μίλησε για «κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε τώρα» στη Λιβύη και, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θα επιδιώξει «να εκτροχιάσει τις προσπάθειες» που γίνονται για την «πολιτική μετάβαση» στη Λιβύη. Κάλεσε την Τουρκία «να συνεχίσει να δρα μέσα από διεθνώς καθιερωμένους μηχανισμούς και συμμαχίες, και όχι με μονομερείς συμφωνίες» και πρόσθεσε: «Αν η Τουρκία αναζητήσει μια θετική επιρροή στην περιοχή, τα συμφέροντά της θα εξυπηρετηθούν καλύτερα, με το όραμα της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη».

Υπεράνω όλων η ΝΑΤΟική συνοχή

Χαρακτηριστικά ήταν όμως και όσα ανέφερε για τα Ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας ελπίδες «για περαιτέρω μείωση των εντάσεων» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά». Αναφέρθηκε στη διαδικασία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων που πρέπει να χρησιμοποιούν οι χώρες «μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης», για να καταλήξει σε ένα βασικό για τον ευρωατλαντικό άξονα ζητούμενο: «Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους, που επιδιώκουν να σπείρουν διατλαντική διαίρεση». Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την «επιστροφή των τουρκικών πλοίων από περιοχές που υπόκεινται σε ανταγωνιστικές αξιώσεις», επαναφέροντας δηλαδή τα περί «αμφισβητούμενων υδάτων», και εξέφρασε ανησυχία για «τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου».

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε άλλα ο Μπίγκαν στάθηκε πολύ και στο οικονομικό σκέλος της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι πλέον η Τουρκία αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο εισαγωγέα αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, κάτι που «μειώνει την εξάρτηση της Τουρκίας από τους ρωσικούς και ιρανικούς πόρους».

Δείτε ακόμα...