Ελληνοτουρκικά: Επικίνδυνες εξελίξεις ενώ η κυβέρνηση καλλιεργεί εφησυχασμό

EUROKINISSI

«Μαγική εικόνα» παρουσιάζει η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά την ώρα που αυτές, όπως διαμορφώνονται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, εντείνουν την ανησυχία για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είπε για την Τουρκία ότι «εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση να υπάρχει ένας συγκροτημένος και δομημένος διάλογος, ο οποίος έχει ήδη παραγάγει σημαντικά, κατά την άποψή μου, αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη θετική ατζέντα, σειρά συμφωνιών οι οποίες αφορούν το διμερές εμπόριο, αφορούν τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, τον συντονισμό για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και, βεβαίως, τον ουσιαστικό μηδενισμό των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου». Ολα αυτά την ώρα που οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη μόλις τους δύο πρώτους μήνες του έτους έχουν φτάσει αισίως τις 34 και οι παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών τις 100, ενώ οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πλοία τις 317 μέσα σε μόλις έναν μήνα, τον Γενάρη (όλο το 2024 ήταν 2.499).

Εξάλλου, παρά τις διαβεβαιώσεις που και ο ίδιος έδινε μέχρι πρόσφατα, ότι «το έργο θα προχωρήσει κανονικά», όπως έγραψε χθες η «Καθημερινή», ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε προσωρινό πάγωμα πληρωμών προς τη «Νexans», «λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου» (η γαλλική εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή και πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου). «Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” δεν είναι άλλος από τον γεωπολιτικό παράγοντα, ο οποίος δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα την έξοδο του ερευνητικού πλοίου που έχει ναυλώσει η “Νexans” στα διεθνή ύδατα. Ετσι, δεν προχωρούν οι απαραίτητες έρευνες βυθομέτρησης για την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου», γράφει η εφημερίδα. Θυμίζουμε ότι οι έρευνες στα διεθνή ύδατα, στη γραμμή Κάσου – Καρπάθου, διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλη έπειτα από ένα επεισόδιο 40 ωρών και την παρουσία 5 τουρκικών πολεμικών πλοίων. Εκτοτε δεν έχουν επανεκκινήσει, με τα δύο ερευνητικά πλοία που έχουν μισθωθεί γι’ αυτόν τον σκοπό να «κόβουν βόλτες» εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, παρακολουθούμενα από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ακόμα κι όταν βγαίνουν λίγα μίλια από τις ακτές της βόρειας Κρήτης.

Σε αυτό το φόντο ο Γεραπετρίτης έλεγε χθες ότι «βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να μπορέσουμε να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο για να εκκινήσει η συζήτηση σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Θεωρώ όμως σημαντικό το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο κρίσιμο γεωπολιτικό περιβάλλον, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση συζήτησης με την Τουρκία έτσι ώστε να μην προκαλούνται κρίσεις σε ένα εξαιρετικά ευάλωτο διεθνές περιβάλλον», την ώρα που λόγω της στάσης της Αγκυρας έχει βαλτώσει έργο πολυδιαφημισμένο από την ίδια την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, αναπαρήγαγε το γνωστό παραμύθι ότι «έχουμε στρατηγικές συμμαχίες, οι οποίες διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα», όταν Αγγλοι και Γάλλοι παζαρεύουν με την Αγκυρα την πώληση στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων, και η κυβέρνηση Ερντογάν καλείται σε σειρά από διαβούλια για την «ευρωπαϊκή Αμυνα» και τους εξοπλισμούς.

Τέλος, ο Γεραπετρίττης, αναφερόμενος στην πενταμερή διευρυμένης σύνθεσης συνεδρίαση υπό τον γγ του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 17-18/3, μίλησε για «μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη», πρόσθεσε ωστόσο ότι «το Κυπριακό εξελίσσεται σε ένα διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο είναι εξαιρετικά ρευστό», με την Ευρώπη «μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δείτε ακόμα...