Ελληνοτουρκικά: Επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022
Φώτο Αρχείου / Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 (ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Κυριακή, που με αμερικανοΝΑΤΟική διαμεσολάβηση έβαλε «θεμέλιο» για επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα επόμενα κομμάτια του παζλ.

Χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Ακάρ, είχαν συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, σε αυτή «υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας». Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε «να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», σε στρατιωτικό πάντα επίπεδο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Οπως ανακοινώθηκε, οι συνομιλίες «θα εστιασθούν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής».

Σημειώνεται ότι επίσης χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Σ. Ονάλ, στο περιθώριο της Συνόδου «Libya Stability Initiative», που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης. Στη συνομιλία τους έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου της «θετικής ατζέντας», ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο στην Αθήνα εντός Νοέμβρη.

Μάικ Πομπέο: Διευθετήσεις… για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Φώτο Αρχείου / EUROKINISSI

Διευθετήσεις στην περιοχή που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πολιτικής της απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ζήτησε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον που συνδιοργανώνεται με το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και τάχθηκε υπέρ των διευθετήσεων στην περιοχή που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση.  Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή». 

Δείτε ακόμα...