Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό: Δίνουν τον «τόνο» τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή

Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 - Στο τέλος του σχηματισμού η Τουρκική κι Ελληνική Φρεγάτα, ενώ στην κορυφή διακρίνονται τα υποβρύχια
Φώτο Αρχείου / Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 – Στο τέλος του σχηματισμού η Τουρκική κι Ελληνική Φρεγάτα, ενώ στην κορυφή διακρίνονται τα υποβρύχια / Πηγή: MARCOM

Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, κεκλεισμένων των θυρών, για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, όπου συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα του ευρωατλαντικής κοπής διαλόγου.

Εξάλλου, ο Γεραπετρίτης φέρεται να είπε στα μέλη της επιτροπής ότι θα ενημερώσει ο ίδιος και τους πολιτικούς αρχηγούς το επόμενο διάστημα για τα Ελληνοτουρκικά. Στο μεταξύ ετοιμάζεται άλλη μια συνάντησή του με τον Φιντάν, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 3 και 4/12 στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η τουρκική αστική τάξη συνέχιζε τις προκλήσεις της επί του πεδίου, καθώς ιπτάμενα μέσα της προχωρούσαν σε 7 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, συγκεκριμένα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αρνούμενοι οι Τούρκοι να καταθέσουν σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Νέα άτυπη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Φιντάν

Στο μεταξύ, νέα σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Χακάν Φιντάν, είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αυτή τη φορά στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκίνησε προχτές στο Μπακού.

Στο νέο «πηγαδάκι» Φιντάν – Χριστοδουλίδη παρών ήταν ξανά ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το αντικείμενο της συνάντησης, πηγή της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε (ανώνυμα) ότι αυτή διεξήχθη σε καλό κλίμα και ήταν συνέχεια της συζήτησης στη Βουδαπέστη. Θυμίζουμε ότι σε εκείνη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ στην Αγκυρα αυτή στάθηκε αφορμή για να δεχτεί η τουρκική κυβέρνηση επίθεση ότι «ρέπει» προς επιλογές έμμεσης αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε στο Μπακού και με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που – σύμφωνα με τη Λευκωσία – του είπε ότι προχωρά ο σχεδιασμός για «σύγκληση διευρυμένης συνάντησης» για το Κυπριακό, «σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στο άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου (σ.σ. που είχαν Γκουτέρες – Τατάρ – Χριστοδουλίδης) στη Νέα Υόρκη και ότι έχει λάβει το πράσινο φως από όλα τα μέρη».

Για την προετοιμασία μάλιστα της συνάντησης, αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Κύπρο η βοηθός γενική γραμματέας του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

«Τρέχει» η κατασκευή αμερικανικού ελικοδρόμιου

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην Κύπρο συνεχίζεται η συζήτηση για την αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών όπως η βάση στο Μαρί. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Αμυνας, Βασίλης Πάλμας, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η αναβάθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη σε καθημερινή βάση, λαμβάνοντας υπόψη και τις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Αναφερόμενος και στο ελικοδρόμιο που κατασκευάζεται στο Μαρί, ο Πάλμας υποστήριξε ότι «η βάση και το ελικοδρόμιο θα χρησιμοποιούνται για ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές».

Σημειωτέον ότι το ελικοδρόμιο – σύμφωνα και με εκτενή ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα – κατασκευάζει το 1ο Κινητό Ναυτικό Κατασκευαστικό Τάγμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (Naval Mobile Construction Battalion 1 – NMCB ONE) «κατόπιν της αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών», στο πλαίσιο πάντα του «Στρατηγικού Διαλόγου» που ξεκίνησε το καλοκαίρι.

Αυτό καλύπτει έκταση διαστάσεων περίπου 400 επί 170 μέτρων και γειτνιάζει με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού στο Βασιλικό, ως «ένα έργο που φέρνει την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη πιο κοντά στις ΗΠΑ και προστίθεται σε μια σειρά από κοινές δράσεις και συμφωνίες». Τα δημοσιεύματα εντοπίζουν στο έργο «σημαντικές ιδιαιτερότητες που έχουν ξεχωριστή σημασία», μεταξύ άλλων επειδή: «Το έργο κατασκευάζεται εντός της μοναδικής ναυτικής βάσης που διαθέτει η Εθνική Φρουρά» αλλά και «οι προδιαγραφές του ελικοδρομίου είναι για χρήση από στρατιωτικού τύπου ελικόπτερα πρωτίστως και δευτερευόντως από άλλων τύπου ελικόπτερα (αστυνομικά, μεταγωγικά, έρευνας και διάσωσης κ.λπ.)».

Οι εργασίες για το ελικοδρόμιο ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ σε επίσκεψη που έκανε στη βάση η Αμερικανίδα πρέσβειρα Τζούλι Φίσερ, τον Αύγουστο του 2023, είχε τονίσει πως το έργο εντάσσεται στις κοινές δράσεις Κύπρου – ΗΠΑ για προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολα αυτά ενώ αστικά επιτελεία (και) στην Κύπρο υποδέχονται με ικανοποίηση τις πληροφορίες για επικείμενο διορισμό του (Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή από τη Φλόριντα) Μάρκο Ρούμπιο ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επειδή μαζί με τον (Δημοκρατικό) Ρόμπερτ Μενέντεζ πρωτοστάτησαν για να ψηφιστεί ο νόμος «East Med Act», ακρογωνιαίος λίθος για την εμβάθυνση ενεργειακών και στρατιωτικών συμμαχιών της Ουάσιγκτον στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καταρχήν με Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ…

Παζάρια που οδηγούν στη συνεκμετάλλευση, ο λαός να επαγρυπνεί

Στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε στη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σημείωσε: «Κομμάτι αυτών των αντιλαϊκών ευρωατλαντικών σχεδιασμών είναι, όμως, και οι διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Μετά και τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, επιβεβαιώθηκε ότι η λεγόμενη “θετική ατζέντα” αξιοποιείται ως το προπέτασμα καπνού για τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη και οδηγούν σε λύσεις συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος διαφόρων ενεργειακών μονοπωλίων και σε βάρος φυσικά των λαών.

Οσο κι αν επιμένετε, κύριοι της κυβέρνησης, ότι πάτε στις διαπραγματεύσεις με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υπάρχει από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση, που κι αυτή με τη σειρά της επιμένει ότι πηγαίνει σε αυτές με τη λογική της “ολιστικής προσέγγισης” και των “αλληλένδετων ζητημάτων”! Και επειδή και τα δύο ταυτόχρονα δεν γίνεται να ισχύουν, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ανοίξει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που ακουμπάνε και σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο εφησυχασμός, που συστηματικά καλλιεργείτε, αποκρύπτει το γεγονός ότι εδώ δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση μεταξύ δύο λαών, που όντως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και έχουν κάθε συμφέρον να συνυπάρχουν ειρηνικά. Μιλάμε για διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική άρχουσα τάξη. Και σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, αντικειμενικά συνυπάρχουν και η οικονομική συνεργασία για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε πλευράς, των δύο χωρών και ο μεγάλος ανταγωνισμός συμφερόντων μεταξύ τους.

Αυτός ο ανταγωνισμός, ενταγμένος μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που βρίσκονται σήμερα στο απόγειό τους, μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να οδηγήσει σε νέες εντάσεις, όπως έχει δείξει και η πείρα της προηγούμενης περιόδου. Με λίγα λόγια, τόσο ένας οδυνηρός συμβιβασμός όσο και οι εντάσεις και συγκρούσεις είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος και η μια ακολουθεί την άλλη, γι’ αυτό και ο λαός μας απαιτείται να επαγρυπνεί!».

Δείτε ακόμα...