Ελληνοτουρκικά: Με τα χάδια της ΕΕ η Τουρκία το χαβά της

Συνεκπαίδευση ιταλικού Αντιτορπιλικού ITS Durand de la Penne D560 με την τουρκική Φρεγάτα TCG FATΙH F242 - Αύγουστος 2020
Συνεκπαίδευση ιταλικού Αντιτορπιλικού ITS Durand de la Penne D560 με την τουρκική Φρεγάτα TCG FATΙH F242 – Αύγουστος 2020 / Πηγή: Turkish Navy

Άλλο ένα «χάδι» για την Τουρκία επιφύλαξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που – υποτίθεται – θα αποφάσιζε κυρώσεις κατά της Άγκυρας για το γεγονός ότι αλώνιζε μέχρι πρότινος με το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναδεικνύοντας τους πολυπλόκαμους δεσμούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τον «στρατηγικό εταίρο» της, την Τουρκία.

Στα Συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξωτερικές σχέσεις, στο κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ, αποτελούν απόλυτη προϋπόθεση».

Σε αυτό το πλαίσιο, στα Συμπεράσματα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) επαναλαμβάνει το ευχολόγιο για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, που «πρέπει να γίνονται σεβαστά», και ταυτόχρονα παροτρύνει για επιτάχυνση των διευθετήσεων, ενώ «εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

Επίσης τάζει στην Άγκυρα ότι «θα δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ – Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016».

Όσο για το «μαστίγιο» που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, στα Συμπεράσματα δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση από μεριάς των «εταίρων».

Τέλος «ζητά τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», αλλά σημειώνει πως «οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δίνοντας ξανά πάσα στην Άγκυρα να προβάλει τις αξιώσεις της

Navtex «δικαιοδοσίας»

Με αυτά τα δεδομένα η Άγκυρα, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά και βέβαια με …«καλή πίστη», συνέχισε τις προκλήσεις της και την επιθετικότητά της. Το απόγευμα της Παρασκευής ο σταθμός Αττάλειας της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας, εξέδωσε δύο αντί – Navtex, με τις οποίες ακυρώνει την δέσμευση περιοχών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου.

Η τουρκική υπηρεσία ανακοινώνει ότι οι περιοχές που δεσμεύτηκαν από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό εμπίπτουν στην τουρκική δικαιοδοσία και οι Navtex που εκδόθηκαν από την ελληνική υδρογραφική υπηρεσία, είναι άκυρες! Συνεχίζοντας έτσι την επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τις παράνομες τις παράνομες έρευνες του «Οruc Reis».

Mάλιστα, ανακοινώνει ότι στις ίδιες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού!

Άλλωστε σε μια πρώτη ανακοίνωσή για τα Συμπεράσματα της Συνόδου της ΕΕ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφερόταν σε «ορισμένα θετικά σημεία» που περιλαμβάνει για την Τουρκία το κείμενο, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων της ΕΕ για την Άγκυρα «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» και ότι «το κείμενο αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου κρατά όμηρο τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη χώρα μας». Επεσήμανε ως θετική την αναφορά στις επικείμενες συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας και επέμεινε πως στο επίκεντρό τους θα βρεθούν όλα τα θέματα.

«Απόλυτα ικανοποιημένη» η κυβέρνηση

Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση κατέφυγε σε εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς.

«Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων όπως δήλωσα και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο που έχετε στη διάθεσή σας. Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα, ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας. Και αυτό γιατί ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας κάτι που όλοι μας επιθυμούμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Επίσης ότι «κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά». Δήλωσε δε η κυβέρνηση «απολύτως ικανοποιημένη από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε το συντομότερο δυνατόν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διερευνητικών επαφών επανέλαβε πως οι συζητήσεις αφορούν μόνο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, απορρίπτοντας τις λοιπές τουρκικές αιτιάσεις.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται σε επόμενη παράγραφο ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των Συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα που αφορούν τις κυρώσεις. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών της», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία αναφοράς κυρώσεων στο κείμενο Συμπερασμάτων. «Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν -το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ- θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε, ακόμη, ότι δεν αποκλείει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν. Ερωτηθείς για τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας στον ΝΑΤΟικό «μηχανισμό αποφυγή συγκρούσεων», ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε μηχανισμός που προβλέπει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία».

Μέρκελ: Μεγάλο βήμα προόδου

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε «μακρά και δύσκολη», γιατί «η Ελλάδα και η Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους ως κράτη – μέλη μας», αλλά «είχαμε επίσης μια πολύ ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να εξετάσουμε το σύνολο των σχέσεών μας με την Τουρκία». Εξέφρασε την προσδοκία ότι θα δοθεί νέα ώθηση και σε θέματα όπως η ευρωτουρκική συνεργασία για τους πρόσφυγες ή η συνεργασία σε μια τελωνειακή ένωση. «Γνωρίζουμε ότι παρ’ όλα τα πράγματα στα οποία ενδέχεται να έχουμε διαφορές, οι στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές», πρόσθεσε και κατέληξε ότι αποτελεί «μεγάλο βήμα προόδου» το ότι «καταλήξαμε σε συμφωνία τόσο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας όσο και για μια προσέγγιση έναντι της Τουρκίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες», τονίζοντας πως «υπάρχει εργαλειοθήκη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως» και πως «η Τουρκία μπορεί να κερδίσει από την ισχυρή συνεργασία με την ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε πως οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξεταστούν και στη Σύνοδο του Δεκέμβρη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και «η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει στην Τουρκία, είτε να να επιβεβαιώσει τα πρώτα σημάδια των προηγούμενων ημερών και να ακολουθήσει την πορεία του διαλόγου με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αναμένονται έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ή να μην εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία «και τότε θα είμαστε σταθεροί και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντί της» είπε.

Δείτε ακόμα...