Ελληνοτουρκικά: Με τον 4ο κύκλο συνομιλιών για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» συνεχίζονται τα παζάρια

EUROKINISSI

Δρόμους για τους επόμενους γύρους σε όλα τα επίπεδα των διαβουλεύσεων και του παζαριού στα ελληνοτουρκικά στρώνει η κυβέρνηση.

Σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι «τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας συμφώνησαν να διεξάγουν τον 4ο κύκλο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)» και ότι «η ημερομηνία και λοιπές λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης θα αποφασιστούν σύντομα».

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα αναμένει επίσης τη συνέχιση των λεγόμενων πολιτικών διαβουλεύσεων, αλλά και από την τουρκική ηγεσία να προτείνει ημερομηνίες για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών που είναι να γίνει στην Τουρκία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα και την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας». Γι΄αυτό και κατέθεσε στην Άγκυρα «15 σημεία συνεργασίας, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά, που πρόσθεσε κι άλλα και συμφωνήθηκε να εργαστούν για τα επόμενα βήματα».

Στις διαβουλεύσεις αυτές μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα θέματα, από τα χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο, μέχρι τη μουσουλμανική μειονότητα και την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο υπουργός ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Λιβύη, Τουρκία και Αίγυπτο.

Δείτε ακόμα...