Ελληνοτουρκικά: Νέος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα

Άγκυρα, Τουρκία: 2ος γύρος των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας - Ιούνιος 2019
Φώτο Αρχείου / Άγκυρα, Τουρκία: 2ος γύρος των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας – Ιούνιος 2019 / Πηγή: Eurokinissi – ΥΕΘΑ

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών προγραμματίζεται για τις 22/2 στην Αθήνα, με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν τις τελευταίες συνεννοήσεις.

Κατά πληροφορίες, στις 21/2 θα προηγηθεί και ένας γύρος επαφών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη. Θυμίζουμε ότι στις 24/1 επανενεργοποιήθηκε, 11 χρόνια μετά την τελευταία σύνοδό της, η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας, συνεδριάζοντας στην Αθήνα, σε μια απτή απόδειξη ότι ανταγωνισμός και συνεργασία ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις πάνε μαζί. Άλλωστε, στόχος της «θετικής ατζέντας» είναι να «ξεκλειδώσει» και το μεγαλύτερο παζάρι, για τις θαλάσσιες ζώνες και ευρωατλαντικής κοπής «διευθετήσεις». Κατά τις ίδιες πηγές, πιθανόν να ακολουθήσει, στην Τουρκία, και ένας γύρος των λεγόμενων πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θ. Δεμίρη.

Όλα αυτά ενώ η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει να βάζει στο τραπέζι το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της, ενώ και «επί του πεδίου» χτες τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τη νησίδα Παναγιά, στα ανατολικά των Οινουσσών, και συνολικά η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Για τις υπερπτήσεις και την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου της Παναγίας Σουμελά, την «τεράστια δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε «τουλάχιστον λυπηρό» το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας απευθύνουν κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, με την οποία άλλωστε ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση παζαρεύουν μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των προσφύγων.

Δείτε ακόμα...