Ελληνοτουρκικά: Παζαριού συνέχεια με «αλληλοκατανόηση θέσεων»

Ελληνοτουρκικά: Διεργασίες με ορίζοντα ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Burak Akcapar / Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Για τη βούλησή της να «τρέξει» τον ευρωατλαντικής κοπής διάλογο με την Τουρκία, ώστε να προχωρήσουν αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «AL ARABIYA», παρέπεμψε στις πρόσφατες συναντήσεις στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ισχυριζόμενος ότι εγκαινίασαν «μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλική διευθέτηση των διαφορών», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό «να είμαστε διαβουλευτικοί, να έχουμε αμοιβαία κατανόηση των θέσεων του άλλου».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα για το πώς θα αντικατοπτριστεί η προσέγγιση των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα, την κατάσταση στην Κύπρο και τη διαμάχη για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Γεραπετρίτης επέμεινε ότι «αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αυτό θα επηρεάσει θετικά και το Κυπριακό», ενώ όσον αφορά τους ενεργειακούς διαδρόμους, χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω σχέδια έργων που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε ενεργειακές γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Απω Ανατολής με την Ευρώπη. Και η Ελλάδα έχει να επιτελέσει έναν ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στο θέμα αυτό».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην «Καθημερινή» και εξαγγέλλοντας αναθεώρηση του δόγματος των στρατιωτικών εξοπλισμών με ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με βάση το φινλανδικό μοντέλο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας επέμεινε πως «είναι κι ένας τρόπος να μπούμε σε αυτόν τον αγώνα δρόμου, στον οποίο η Τουρκία τρέχει ήδη τα τελευταία δέκα – δεκαπέντε χρόνια και είναι εξαγωγική δύναμη».

Σε κάθε περίπτωση, και στον οδικό χάρτη που έχουν χαράξει οι δύο κυβερνήσεις, τον Φεβρουάριο το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα και της – σύμφωνα με ΜΜΕ «κλειδωμένης» – επίσκεψης Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, με κύριο μενού τον Στρατηγικό Διάλογο. Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η δεύτερη συνάντηση στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου και της Θετικής Ατζέντας (προώθηση διμερών μπίζνες), με επικεφαλής των ελληνικών αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Απρίλιο στην Αγκυρα, ενώ επίκειται και συνάντησή τους τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων της λυκοσυμμαχίας. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει γίνει τουλάχιστον μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γεραπετρίτη και Φιντάν, με τον Τούρκο να έρχεται στην Αθήνα αυτήν τη φορά, ενώ αναμένονται και άλλες συναντήσεις τους στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων.

Δείτε ακόμα...